MENI
28.5.2024

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara prisustvovao obilježavanju Dana državnosti i Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske

“Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara prisustvovao je danas u Sarajevu svečanosti kojom je obilježen Dan državnosti i Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Visokim zvanicama i gostima obratio se ambasador Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Ivan Sabolić, koji je poručio da je prioritet Republike Hrvatske jačanje sigurnosti, stabilnosti i razvoja dijela Evrope u kojem se nalazimo.

Prema riječima ambasadora Sabolića, njegova država u potpunosti je predana unapređenju političke i privredne saradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Naglašavajući kako se Hrvatska, kao članica Evropske unije (EU) i NATO-a, nalazi u izazovnoj, ali i motivirajućoj poziciji, ambasador Sabolić istaknuo je snažno zalaganje zvaničnog Zagreba za nastavak politike proširenja EU i Sjevernoatlantskog saveza.

S tim u vezi, ambasador Hrvatske u BiH dodao je kako se predanost Hrvatske tim ciljevima jasno vidi kroz pomoć i poticaje susjednim zemljama koje su također krenule putem euroatlantskih reformi, posebno Bosni i Hercegovini, kao jedinstvenoj, suverenoj i teritorijalno cjelovitoj državi, sa tri konstitutivna naroda koji, kako je naglasio, moraju biti institucionalno zastupljeni u svakom pogledu.

Ambasador Sabolić podsjetio je i na činjenicu da se ove godine slavi i 30. godišnjica otvaranja Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu, te naveo da, slaveći važne godišnjice u odnosima dviju susjedskih i prijateljskih zemalja, treba s optimizmom gledati prema zajedničkoj budućnosti, vođeni zajedničkom evropskom vizijom mira, saradnje i razvoja.

Tokom svečanosti upućena je i poruka kako Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina teže boljoj budućnosti u zajedničkoj evropskoj i euroatlantskoj porodici naroda koja garantira sigurnu budućnost i stabilan razvoj.” (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Marinka Čavare)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću