MENI
28.5.2024.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ Маринко Чавара присуствовао обиљежавању Дана државности и Дана Оружаних снага Републике Хрватске

“Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Маринко Чавара присуствовао је данас у Сарајеву свечаности којом је обиљежен Дан државности и Дан Оружаних снага Републике Хрватске.

Високим званицама и гостима обратио се амбасадор Републике Хрватске у Босни и Херцеговини, Њ. Е. Иван Саболић, који је поручио да је приоритет Републике Хрватске јачање безбједности, стабилности и развоја дијела Европе у којем се налазимо.

Према ријечима амбасадора Саболића, његова држава у потпуности је предана унапређењу политичке и привредне сарадње између Хрватске и Босне и Херцеговине. Наглашавајући како се Хрватска, као чланица Европске уније (ЕУ) и НАТО-а, налази у изазовној, али и мотивирајућој позицији, амбасадор Саболић истакао је снажно залагање званичног Загреба за наставак политике проширења ЕУ и Сјеверноатлантског савеза.

С тим у вези, амбасадор Хрватске у БиХ додао је како се преданост Хрватске тим циљевима јасно види кроз помоћ и потицаје сусједним земљама које су такође кренуле путем евроатлантских реформи, посебно Босни и Херцеговини, као јединственој, сувереној и територијално цјеловитој држави, са три конститутивна народа који, како је нагласио, морају бити институционално заступљени у сваком погледу.

Амбасадор Саболић подсјетио је и на чињеницу да се ове године слави и 30. годишњица отварања Амбасаде Републике Хрватске у Сарајеву, те навео да, славећи важне годишњице у односима двију сусједских и пријатељских земаља, треба с оптимизмом гледати према заједничкој будућности, вођени заједничком европском визијом мира, сарадње и развоја.

Током свечаности упућена је и порука како Република Хрватска и Босна и Херцеговина теже бољој будућности у заједничкој европској и евроатлантској породици народа која гарантује сигурну будућност и стабилан развој.” (саопштење из Кабинета замјеника предсједавајућег Представничког дома Маринка Чаваре)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу