MENI

Sekretarijat

Parlamentarna biblioteka

Parlamentarna biblioteka
KONTAKTI
O BIBLIOTECI

Parlamentarna biblioteka osnovana je polovinom prošlog stoljeća. Tokom ratnih razaranja u periodu od 1992. do 1995. godine Biblioteka je devastirana, a bibliotečki fond gotovo potpuno uništen. Nakon konstituiranja Parlamentarne skupštine BiH, Biblioteka je obnovljena i ponovo je počela s radom 2002. godine. Trenutno sadrži oko tri hiljade bibliotečkih jedinica: knjiga, periodike, audiovizuelnih izdanja i elektronskih baza podataka iz oblasti prava, politike, međunarodnih odnosa, javne uprave, evropskih integracija, ekonomije, sociologije, historije, geografije i drugih.

Članovi Biblioteke PSBiH su poslanici u PSBiH, članovi radnih tijela i zaposleni. Vanjski korisnici Biblioteke, privremeno, mogu biti i studenti, naučno-istraživački radnici i drugi zainteresirani građani čiji se pismeni zahtjev za korištenjem Biblioteke ocijeni opravdanim. Cjelokupnu bibliotečku građu moguće je pretraživati posredstvom e-kataloga, ovdje. Biblioteka je članica Međunarodne federacije bibliotekarskih udruženja i institucija (IFLA), Sekcija za parlamentarne biblioteke i istraživačke servise.

ONLINE KATALOG

Biblioteka PSBiH je od 2006. godine članica Virtuelne biblioteke BiH (ViBBiH centar). Online katalog dostupan korisnicima posredstvom COBISS mreže možete pogledati ovdje.

BAZE PODATAKA

EBSCO baza podataka je američka baza podataka koja sadrži više od sto hiljada različitih naslova časopisa i monografija koje pokrivaju sve oblasti ljudskog znanja.

GreenFILE baza podataka nudi istraživanja o uticaju čovjeka na okoliš. Riječ je o temama i naslovima koji su od interesa vladinim službenicima, studentima i istraživačima. Ovdje možete pronaći indekse i apstrakte više od 384.000 zapisa, kao i 4.700 zapisa kojima je pristup u punom tekstu omogućen putem Open Accessa (otvorenog pristupa).

LIBRARY, INFORMATION SCIENCE & TECHNOLOGY ABSTRACTS (LISTA) je baza podataka u kojoj je indeksirano više od 735 časopisa, te knjiga, izvještaja o istraživanjima i procedurama. Riječ je o temama iz oblasti bibliotekarstva, klasifikacije, katalogizacije, bibliometrije, online resursa, te upravljanja informacijama. Najstarije informacije datiraju od sredine 60-ih godina prošlog stoljeća.

EUROPEAN VIEWS OF THE AMERICAS: 1493 TO 1750 je nova bibliografska baza podataka, izuzetno značajan registar evropskih radova koji govore o Americi. Izdavač EBSCO je, u saradnji s bibliotekom John Carter Brown, kreirao ovaj značajan resurs za istraživanje baziran na reprezentativnoj bibliografiji „European Americana: hronološki vodič za radove štampane u Evropi koji govore o Americi, 1493. – 1750.“, koja je prepoznata po značaju u naučno-istraživačkim krugovima širom svijeta. Baza podataka sadrži više od 32.000 podataka i objedinjeni je vodič o štampanim izdanjima Amerikanaca koji su pisali u Evropi prije 1750. godine.

ZAHTJEV ZA KORIŠTENJE USLUGA BIBLIOTEKE

Građani, studenti, naučno-istraživački radnici i drugi zainteresirani mogu koristiti Biblioteku na način da pismeno podnesu zahtjev za korištenje bibliotečkih servisa Biblioteke PSBiH. Pravilnik o radu Biblioteke možete preuzeti ovdje. Obrazac zahtjeva možete preuzeti ovdje. Zahtjev se upućuje isključivo poštom na sljedeću adresu:
Parlamentarna skupština BiH
Sekretarijat
Sekretar Zajedničke službe
Trg BiH br. 1
71000 Sarajevo

NAJČEŠĆA PITANJA

KAKO MOGU PRETRAŽIVATI BIBLIOTEČKI FOND?
Fond Biblioteke PSBiH možete online pretraživati ovdje

KOJA GRAĐA ČINI FOND BIBLIOTEKE PSBiH?
U Biblioteci PSBiH možete pronaći knjige, periodiku, CD i DVD izdanja, online baze podataka iz oblasti prava, politike, međunarodnih odnosa, javne uprave, evropskih integracija, ekonomije, sociologije, historije, geografije i dr., te publikacije PSBiH.

KAKO MOGU POSTATI KORISNIK BIBLIOTEKE PSBiH?
Korisnik Biblioteke može se postati ispunjavanjem i odobravanjem zahtjeva za korištenje Biblioteke. Preuzmi obrazac zahtjeva

KOLIKO MOGU ZADRŽATI POSUĐENU GRAĐU?
Posuđena građa ne može se iznositi izvan Biblioteke.

KOJE SU OBAVEZE KORISNIKA BIBLIOTEKE?
Korisnik-istraživač ima obavezu:

  • navesti Biblioteku PSBiH kao izvor istraživanja;
  • dostaviti Biblioteci PSBiH najmanje jedan primjerak objavljenog istraživanja.

GDJE SE NALAZI BIBLIOTEKA PSBiH?
Biblioteka se nalazi u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, Trg BiH br. 1, 71000 Sarajevo, II. sprat.

KOJE JE RADNO VRIJEME BIBLIOTEKE?
Usluge Biblioteke mogu se koristiti radnim danom od 9 do 17 sati.