MENI
27.5.2024

Poslanici u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović i Sabina Ćudić razgovarali sa generalnim direktorom Švedske agencije za mir, sigurnost i razvoj

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Saša Magazinović i Sabina Ćudić razgovarali su danas sa generalnim direktorom Folke Bernadotte akademije – Švedske agencije za mir, sigurnost i razvoj Perom Olssonom Fridhom o pitanjima prevencije konflikata i procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini i regionu.

Tokom sastanka, kojem je prisustvovala i ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH Helena Lagerlöf, zvaničnici ove švedske vladine agencije, koji nekoliko godina djeluju u BiH i regionu Zapadnog Balkana, interesirali su se za ključne prepreke i izazove koji stoje na putu procesu pomirenja.

Magazinović i Ćudić posebno su govorili o tome da prepreke procesu pomirenja u najvećoj mjeri prave one politike koje u prvi plan stavljaju razlike i koji se služe jezikom mržnje i podjela, manipulirajući još uvijek prisutnim strahom građana od ratnih sukoba, kao i traumama ljudi koji su preživjeli ratne strahote.

Magazinović je istaknuo izraženi problem diskriminacije jednog broja građana, koji još uvijek nemaju prava da budu birani na vodeće funkcije u državi poput članova Predsjedništva BiH, a što također negativno utječe na ukupnu situaciju u našoj zemlji.

Govoreći o mogućim rješenjima kojima bi se uklonile prepreke procesu pomirenja, Magazinović i Ćudić naglasili su da teme poput napretka u procesu evropskih integracija, te ekonomske saradnje i razvoja, trebaju da budu dominantnije u javnom prostoru u odnosu na nerealne, neostvarive i zapaljive političke izjave.

Tokom sastanka zaključeno je da je u vezi sa procesom pomirenja potrebno provoditi dugoročne projekte, koji daju bolje rezultate i obuhvataju veći broj građana u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću