MENI
27.5.2024.

Посланици у Представничком дому ПСБиХ Саша Магазиновић и Сабина Ћудић разговарали са генералним директором Шведске агенције за мир, безбједност и развој

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Саша Магазиновић и Сабина Ћудић разговарали су данас са генералним директором Folke Bernadotte академије – Шведске агенције за мир, безбједност и развој Perom Olssonom Fridhom о питањима превенције конфликата и процесу помирења у Босни и Херцеговини и региону.

Током састанка, којем је присуствовала и амбасадорка Краљевине Шведске у БиХ Helena Lagerlöf,званичници ове шведске владине агенције, који неколико година дјелују у БиХ и региону Западног Балкана, интересовали су се за кључне препреке и изазове који стоје на путу процесу помирења.

Магазиновић и Ћудић посебно су говорили о томе да препреке процесу помирења у највећој мјери праве оне политике које у први план стављају разлике и који се служе језиком мржње и подјела, манипулишући још увијек присутним страхом грађана од ратних сукоба, као и траумама људи који су преживјели ратне страхоте.

Магазиновић је истакао изражени проблем дискриминације једног броја грађана, који још увијек немају права да буду бирани на водеће функције у држави попут чланова Предсједништва БиХ, а што такође негативно утиче на укупну ситуацију у нашој земљи.

Говорећи о могућим рјешењима којима би се уклониле препреке процесу помирења, Магазиновић и Ћудић нагласили су да теме попут напретка у процесу европских интеграција, те економске сарадње и развоја, требају да буду доминантније у јавном простору у односу на нереалне, неоствариве и запаљиве политичке изјаве.

Током састанка закључено је да је у вези са процесом помирења потребно проводити дугорочне пројекте, који дају боље резултате и обухватају већи број грађана у Босни и Херцеговини и земљама региона. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу