MENI
27.5.2024.

Zastupnici u Zastupničkom domu PSBiH Saša Magazinović i Sabina Ćudić razgovarali sa glavnim ravnateljem Švedske agencije za mir, sigurnost i razvoj

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Saša Magazinović i Sabina Ćudić razgovarali su danas sa glavnim ravnateljem Folke Bernadotte akademije – Švedske agencije za mir, sigurnost i razvoj Perom Olssonom Fridhom o pitanjima prevencije konflikata i procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini i regionu.

Tijekom sastanka, kojem je nazočila i veleposlanica Kraljevine Švedske u BiH Helena Lagerlöf, dužnosnici ove švedske vladine agencije, koji nekoliko godina djeluju u BiH i regionu Zapadnog Balkana, interesirali su se za ključne prepreke i izazove koji stoje na putu procesu pomirenja.

Magazinović i Ćudić posebno su govorili o tome da prepreke procesu pomirenja u najvećoj mjeri prave one politike koje u prvi plan stavljaju razlike i koji se služe jezikom mržnje i podjela, manipulirajući još uvijek nazočnim strahom građana od ratnih sukoba, kao i traumama ljudi koji su preživjeli ratne strahote.

Magazinović je istaknuo izraženi problem diskriminacije jednog broja građana, koji još uvijek nemaju prava da budu birani na vodeće funkcije u državi poput članova Predsjedništva BiH, a što također negativno utječe na ukupnu situaciju u našoj zemlji.

Govoreći o mogućim rješenjima kojima bi se uklonile prepreke procesu pomirenja, Magazinović i Ćudić naglasili su da teme poput napretka u procesu europskih integracija, te ekonomske suradnje i razvoja, trebaju biti dominantnije u javnom prostoru u odnosu na nerealne, neostvarive i zapaljive političke izjave.

Tijekom sastanka zaključeno je da je u svezi sa procesom pomirenja potrebno provoditi dugoročne projekte, koji daju bolje rezultate i obuhvataju veći broj građana u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću