MENI
29.9.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara učestvuje u Dablinu na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata

"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara učestvuje na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata, koja se, u organizaciji Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i Parlamenta Republike Irske, održava u Dablinu.

Na ovom velikom i značajnom skupu, na kome učestvuju predsjednici parlamenata država članica Vijeća Evrope, razgovara se o brojnim aktuelnim pitanjima iz oblasti unapređenja demokratije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

Predsjedavajući Čavara učesnicima konferencije obratio se u okviru rasprave o temi „Izazovi za predstavničku demokratiju u nestabilnim vremenima“. Citirajući dio Rejkjeviških principa za demokratiju, usvojenih na 4. Samitu šefova država i vlada Vijeća Evrope, u kojima su šefovi evropskih država i vlada demokratiju nazvali jedinim sredstvom kojim se osigurava da svako može živjeti u mirnom, prosperitetnom i slobodnom društvu, te naglasili da će spriječiti i oduprijeti se demokratskom nazadovanju na evropskom kontinentu i ispuniti obaveze prema međunrodnom pravu, predsjedavajući Čavara naglasio je da su sprečavanje nazadovanja predstavničke demokratije i osiguranje participacije svih slojeva društva u funkcionisanju vlasti ključni zadaci koji stoje pred evropskim parlamentima.

Upozoravajući na to da strano uplitanje, kroz najdirektnije djelovanje visokog predstavnika i drugih stranih diplomata, predstavlja poseban izazov za predstavničku demokratiju u BiH, predsjedavajući Čavara naglasio je da rješenje za ovaj izazov vidi kroz proces euroatlantskih integracija naše zemlje.

U svom govoru predsjedavajući Čavara snažno se založio za održavanje slobodnih i poštenih izbora kao temelja predstavničke demokratije, te podvukao da vodeći parlamentarci u svim evropskim zemljama moraju biti odlučniji u borbi protiv nazadovanja demokratije, posebno u situacijama vanrednog stanja, kriza, pandemija i oružanih sukoba.

Evropsku konferenciju predsjednika parlamenata u Dablinu svojim uvodnim izlaganjima otvorili su predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Tiny Kox, generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović – Burić, kao i predsjednici oba doma Parlamenta Republike Irske.

Dvodnevna konferencija prilika je da predsjednici parlamenata država članica Vijeća Evrope razmijene mišljenja i stavove i o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, kao i o temi jednakosti i raznolikosti u javnom predstavljanju, odnosno učešću mladih, žena, i etničkih i socijalnih grupa kao članova parlamenta.

Tokom konferencije bit će održana i sjednica generalnih sekretara evropskih parlamenata, na kojoj će učestvovati i članovi Kolegija Sekretarijata PSBiH." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Marinka Čavare) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću