MENI
29.9.2023.

Predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Marinko Čavara sudjeluje u Dublinu na Europskoj konferenciji predsjednika parlamenata

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara sudjeluje na Europskoj konferenciji predsjednika parlamenata, koja se, u organizaciji Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i Parlamenta Republike Irske, održava u Dublinu.

Na ovom velikom i značajnom skupu, na kome sudjeluju predsjednici parlamenata država članica Vijeća Europe, razgovara se o brojnim aktualnim pitanjima iz područja unaprjeđenja demokracije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

Predsjedatelj Čavara sudionicima konferencije obratio se u okviru rasprave o temi „Izazovi za predstavničku demokraciju u nestabilnim vremenima“. Citirajući dio Rejkjeviških načela za demokraciju, usvojenih na 4. Summitu šefova država i vlada Vijeća Europe, u kojima su šefovi europskih država i vlada demokraciju nazvali jedinim sredstvom kojim se osigurava da svako može živjeti u mirnom, prosperitetnom i slobodnom društvu, te naglasili da će spriječiti i oduprijeti se demokratskom nazadovanju na europskom kontinentu i ispuniti obveze prema međunrodnom pravu, predsjedatelj Čavara naglasio je da su sprječavanje nazadovanja predstavničke demokracije i osiguranje participacije svih slojeva društva u funkcioniranju vlasti ključni zadaci koji stoje pred europskim parlamentima.

Upozoravajući na to da strano uplitanje, kroz najizravnije djelovanje visokog predstavnika i drugih stranih diplomata, predstavlja poseban izazov za predstavničku demokraciju u BiH, predsjedatelj Čavara naglasio je da rješenje za ovaj izazov vidi kroz proces euroatlantskih integracija naše zemlje.

U svom govoru predsjedatelj Čavara snažno se založio za održavanje slobodnih i poštenih izbora kao temelja predstavničke demokracije, te podvukao da vodeći parlamentarci u svim europskim zemljama moraju biti odlučniji u borbi protiv nazadovanja demokracije, posebno u situacijama vanrednog stanja, kriza, pandemija i oružanih sukoba.

Europsku konferenciju predsjednika parlamenata u Dublinu svojim uvodnim izlaganjima otvorili su predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Tiny Kox, glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović – Burić, kao i predsjednici obaju domova Parlamenta Republike Irske.

Dvodnevna konferencija prigoda je da predsjednici parlamenata država članica Vijeća Europe razmijene mišljenja i stavove i o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, kao i o temi jednakosti i raznolikosti u javnom predstavljanju, odnosno sudjelovanju mladih, žena, i etničkih i socijalnih skupina kao članova parlamenta.

Tijekom konferencije bit će održana i sjednica glavnih tajnika europskih parlamenata, na kojoj će sudjelovati i članovi Kolegija Tajništva PSBiH. (priopćenje iz Ureda predsjedatelja Zastupničkog doma Marinka Čavare) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću