MENI
29.9.2023.

Предсједавајући Представничког дома ПСБиХ Маринко Чавара учествује у Даблину на Европској конференцији предсједника парламената

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Маринко Чавара учествује на Европској конференцији предсједника парламената, која се, у организацији Парламентарне скупштине Савјета Европе и Парламента Републике Ирске, одржава у Даблину.

На овом великом и значајном скупу, на коме учествују предсједници парламената држава чланица Савјета Европе, разговара се о бројним актуелним питањима из области унапређења демократије, владавине права и заштите људских права.

Предсједавајући Чавара учесницима конференције обратио се у оквиру расправе о теми „Изазови за представничку демократију у нестабилним временима“. Цитирајући дио Рејкјевишких принципа за демократију, усвојених на 4. Самиту шефова држава и влада Савјета Европе, у којима су шефови европских држава и влада демократију назвали јединим средством којим се обезбјеђује да свако може живјети у мирном, просперитетном и слободном друштву, те нагласили да ће спријечити и одупријети се демократском назадовању на европском континенту и испунити обавезе према међунродном праву, предсједавајући Чавара нагласио је да су спречавање назадовања представничке демократије и обезбјеђење партиципације свих слојева друштва у функционисању власти кључни задаци који стоје пред европским парламентима.

Упозоравајући на то да страно уплитање, кроз најдиректније дјеловање високог представника и других страних дипломата, представља посебан изазов за представничку демократију у БиХ, предсједавајући Чавара нагласио је да рјешење за овај изазов види кроз процес еуроатлантских интеграција наше земље.

У свом говору предсједавајући Чавара снажно се заложио за одржавање слободних и поштених избора као темеља представничке демократије, те подвукао да водећи парламентарци у свим европским земљама морају бити одлучнији у борби против назадовања демократије, посебно у ситуацијама ванредног стања, криза, пандемија и оружаних сукоба.

Европску конференцију предсједника парламената у Даблину својим уводним излагањима отворили су предсједник Парламентарне скупштине Савјета Европе Tiny Kox, генерална секретарка Савјета Европе Марија Пејчиновић – Бурић, као и предсједници оба дома Парламента Републике Ирске.

Дводневна конференција прилика је да предсједници парламената држава чланица Савјета Европе размијене мишљења и ставове и о посљедицама руске агресије на Украјину, као и о теми једнакости и разноликости у јавном представљању, односно учешћу младих, жена, и етничких и социјалних група као чланова парламента.

Током конференције биће одржана и сједница генералних секретара европских парламената, на којој ће учествовати и чланови Колегијума Секретаријата ПСБиХ. (саопштење из Кабинета предсједавајућег Представничког дома Маринка Чаваре) 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу