MENI
13.9.2023

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić primio ministra vakufa i vjerskih pitanja Države Katar

"Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić primio je ministra vakufa i vjerskih pitanja Države Katar Ghanema bin Shaheena bin Ghanema Al Ghanima, koji je u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

U razgovoru zamjenika predsjedavajućeg Zvizdića s katarskim ministrom izraženo je obostrano zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa i iskazana je potreba da dobre političke odnose trebaju pratiti i ekonomski odnosi i investicije.

Zamjenik predsjedavajućeg Zvizdić i ministar Al Ghanim su se složili da postoji interes da se unaprijedi saradnja u oblastima energetike i energetske tranzicije, poljoprivrede, turizma, zdravstva, obrazovanja i nauke, kulture i sporta, ali i da je u narednom periodu neophodno raditi na uklanjanju administrativnih barijera za investitore iz Katara. Saglasili su se i oko toga da je potrebno nastaviti aktivnosti na usaglašavanju i zaključivanju bilateralnih sporazuma, posebno onih čija procedura je već otvorena.

Zamjenik predsjedavajućeg Zvizdić je rekao da bi osnivanje Fonda prijateljstva između BiH i Katara omogućilo bolju saradnju dvije zemlje i rekao da bi se iz ovog fonda finansirali projekti razvoja malih i srednjih preduzeća u BiH, sa posebnim naglaskom na mlade poduzetnike sa dobrim poslovnim idejama.

Na kraju sastanka, zamjenik predsjedavajućeg Zvizdić se zahvalio Državi Katar na svemu što su u proteklom periodu uradili za Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku je prisustvovao i reisu - l - ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović." (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću