MENI
17.3.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić sastao se u Berlinu s predsjednicom Bundestaga

"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić sastao se danas u Berlinu s predsjednicom Bundestaga Bärbel Bas. Razgovarali su o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i Evropskoj uniji.

Razgovarali su i o unapređenju parlamentarne saradnje i tom prilikom predsjedavajući Zvizdić je pozvao delegaciju Bundestaga, sa predsjednicom Bas na čelu, da posjeti Parlament BiH i načelno je dogovoreno da to bude 11. jula 2024. godine. 

Predsjedavajuci Zvizdić je predložio da se, povodom godišnjice genocida u Srebrenici, početkom jula ove godine organizira debata u Bundestagu i još jednom skrene pažnja na genocid i zločine počinjene u Srebrenici i BiH, te da se pozove na čvrsto i trajno osiguranje mira u BiH i regionu. 

Predsjedavajući Zvizdić i predsjednica Bas su tokom sastanka potvrdili zalaganje i BiH i Njemačke za mir, demokratiju, vladavinu prava i poštivanje ljudskih prava i sloboda. Razgovarali su i o posljedicama agresije na Ukrajinu. Zvizdić je rekao da u BiH pažljivo pratimo razvoj situacije u Ukrajini i kao država podržavamo ukrajinski narod u odbrani od agresije, kao i njezin suverenitet i teritorijalni integritet.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na diplomatskim naporima i podršci Savezne Republike Njemačke u vezi sa dodjelom kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini. Izrazio je zadovoljstvo čianjenicom da Bundestag prepoznaje značaj Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana i pruža punu podršku evropskom putu Bosne i Hercegovine. Rekao je da se nada da će i u narednom periodu BiH imati i političku i ekspertsku podršku SR Njemačke u procesu realizacije obaveza iz evropske agende BiH.

Sastanku predsjedavajućeg Zvizdića i predsjednice Bas prisustvovala je i ambasadorica BiH u SR Njemačkoj Jadranka Winbow." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)

Video zapis sa izjavom predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića možete pogledati ovdje. 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću