MENI
17.3.2023.

Предсједавајући Представничког дома ПСБиХ др Денис Звиздић састао се у Берлину с предсједницом Бундестага

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) др Денис Звиздић састао се данас у Берлину с предсједницом Бундестага Bärbel Bas. Разговарали су о актуелној политичкој и безбједносној ситуацији у БиХ и Европској унији.

Разговарали су и о унапређењу парламентарне сарадње и том приликом предсједавајући Звиздић је позвао делегацију Бундестага, са предсједницом Bas на челу, да посјети Парламент БиХ и начелно је договорено да то буде 11. јула 2024. године. 

Предсједавајуци Звиздић је предложио да се, поводом годишњице геноцида у Сребреници, почетком јула ове године организира дебата у Бундестагу и још једном скрене пажња на геноцид и злочине почињене у Сребреници и БиХ, те да се позове на чврсто и трајно осигурање мира у БиХ и региону. 

Предсједавајући Звиздић и предсједница Bas су током састанка потврдили залагање и БиХ и Њемачке за мир, демократију, владавину права и поштивање људских права и слобода. Разговарали су и о посљедицама агресије на Украјину. Звиздић је рекао да у БиХ пажљиво пратимо развој ситуације у Украјини и као држава подржавамо украјински народ у одбрани од агресије, као и њезин суверенитет и територијални интегритет.

Предсједавајући Звиздић се захвалио на дипломатским напорима и подршци Савезне Републике Њемачке у вези са додјелом кандидатског статуса Босни и Херцеговини. Изразио је задовољство чињеницом да Бундестаг препознаје значај Босне и Херцеговине и Западног Балкана и пружа пуну подршку европском путу Босне и Херцеговине. Рекао је да се нада да ће и у наредном периоду БиХ имати и политичку и експертску подршку СР Њемачке у процесу реализације обавеза из европске агенде БиХ.

Састанку предсједавајућег Звиздића и предсједнице Bas присуствовала је и амбасадорица БиХ у СР Њемачкој Јадранка Wинбоw. (саопштење из Кабинета предсједавајућег Представничког дома др Дениса Звиздића)

Видео запис са изјавом предсједавајућег Представничког дома др Дениса Звиздића можете погледати овдје. 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу