MENI
17.3.2023.

Predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić sastao se u Berlinu s predsjednicom Bundestaga

"Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić sastao se danas u Berlinu s predsjednicom Bundestaga Bärbel Bas. Razgovarali su o aktualnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i Europskoj uniji.

Razgovarali su i o unaprjeđenju parlamentarne suradnje i tom prigodom predsjedatelj Zvizdić je pozvao izaslanstvo Bundestaga, sa predsjednicom Bas na čelu, da posjeti Parlament BiH i načelno je dogovoreno da to bude 11. srpnja 2024. godine. 

Predsjedatelj Zvizdić je predložio da se, povodom godišnjice genocida u Srebrenici, početkom srpnja ove godine organizira debata u Bundestagu i još jednom skrene pozornost na genocid i zločine počinjene u Srebrenici i BiH, te da se pozove na čvrsto i trajno osiguranje mira u BiH i regionu. 

Predsjedatelj Zvizdić i predsjednica Bas su tijekom sastanka potvrdili zalaganje i BiH i Njemačke za mir, demokraciju, vladavinu prava i poštivanje ljudskih prava i sloboda. Razgovarali su i o posljedicama agresije na Ukrajinu. Zvizdić je rekao da u BiH pažljivo pratimo razvoj situacije u Ukrajini i kao država podržavamo ukrajinski narod u obrani od agresije, kao i njezin suverenitet i teritorijalni integritet.

Predsjedatelj Zvizdić se zahvalio na diplomatskim naporima i potpori Savezne Republike Njemačke u svezi sa dodjelom kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da Bundestag prepoznaje značaj Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana i pruža punu potporu europskom putu Bosne i Hercegovine. Rekao je da se nada da će i u narednom razdoblju BiH imati i političku i ekspertsku potporu SR Njemačke u procesu realizacije obveza iz europske agende BiH.

Sastanku predsjedatelja Zvizdića i predsjednice Bas nazočila je i veleposlanica BiH u SR Njemačkoj Jadranka Winbow." (priopćenje iz Ureda predsjedatelja Zastupničkog doma dr. Denisa Zvizdića)

Video zapis sa izjavom predsjedatelja Zastupničkog doma dr. Denisa Zvizdića možete pogledati ovdje.   

 

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću