MENI
16.3.2023.

Prvi zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Marinko Čavara sudjelovao na 26. Euroazijskom summitu u Istanbulu

"Prvi zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara sudjelovao je na 26. Euroazijskom summitu.

Summit, koji je u Istanbulu organizirala Fondacija za strateška društvena i ekonomska istraživanja "Marmara Group", okupio je veliki broj visokih dužnosnika, akademika, gospodarstvenika iz cijelog svijeta, koji su diskutirali o temi "Kraj nesporazuma i početak suradnje".

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PSBIH gospodin Čavara izlagao je na temu "Analiza polariziranog svijeta u svjetlu prve godine rata u Ukrajini".

U svom obraćanju gospodin Čavara je najprije iskazao suosjećanje i solidarnost sa turskim narodom, pogođenim razornim potresom te istaknuo ulogu mnogobrojnih spasilačkih timova iz svijeta kao i iz BiH.

Osvrnuo se na svu tragičnost rusko - ukrajinskog rata, uključujući humanitarne, geopolitičke, ekonomske i druge posljedice, te istaknuo da početak ovog rata ujedno predstavlja početak bipolarnog odnosa u svijetu i uspostavljanja novog svjetskog poretka.

Svoje obraćanje gospodin Čavara zaključio je riječima: “Svi ratovi završavaju pregovorima i iz ratova nitko nije izašao samo kao pobjednik, ma koliko se neke bitke slavile, one su iza sebe uvijek ostavljale ljudske tragedije i patnju. Na nama je tražiti mirna rješenja za krize i njihova rješenja uistinu moraju biti plod razgovora i dogovora i sazrijevanja društvenih odnosa, a ne gorkih ratnih iskustava i pada ljudskih vrijednosti. Poštovani doktore Suver, vaše ekselencije, dame i gospodo, još jednom želim zahvaliti Vam na uspješnoj organizaciji i ovog Summita. Želim Vam dobro zdravlje i radujem se našim narednim susretima.”

Tijekom Summita na niz sesija razmijenjena su stajališta, te dogovoreni modeli suradnje u oblasti gospodarstva i drugi zajednički projekti." (priopćenje iz Ureda prvog zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma Marinka Čavare)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću