MENI
16.3.2023.

Први замјеник предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ Маринко Чавара учествовао на 26. Евроазијском самиту у Истанбулу

"Први замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Маринко Чавара учествовао је на 26. Евроазијском самиту.

Самит, који је у Истанбулу организирала Фондација за стратешка друштвена и економска истраживања "Мармара Гроуп", окупио је велики број високих званичника, академика, привредника из цијелог свијета, који су дискутирали о теми "Крај неспоразума и почетак сарадње".

Замјеник предсједавајућег Представничког дома ПСБИХ господин Чавара излагао је на тему "Анализа поларизираног свијета у свјетлу прве године рата у Украјини".

У свом обраћању господин Чавара је најприје исказао саосјећање и солидарност са турским народом, погођеним разорним земљотресом те истакнуо улогу многобројних спасилачких тимова из свијета као и из БиХ.

Осврнуо се на сву трагичност руско - украјинског рата, укључујући хуманитарне, геополитичке, економске и друге посљедице, те истакнуо да почетак овог рата уједно представља почетак биполарног односа у свијету и успостављања новог свјетског поретка.

Своје обраћање господин Чавара закључио је ријечима: “Сви ратови завршавају преговорима и из ратова нитко није изашао само као побједник, ма колико се неке битке славиле, оне су иза себе увијек остављале људске трагедије и патњу. На нама је тражити мирна рјешења за кризе и њихова рјешења уистину морају бити плод разговора и договора и сазријевања друштвених односа, а не горких ратних искустава и пада људских вриједности. Поштовани докторе Suver, ваше екселенције, даме и господо, још једном желим захвалити Вам на успјешној организацији и овог Самита. Желим Вам добро здравље и радујем се нашим наредним сусретима.”

Током Самита на низ сесија размијењена су стајалишта, те договорени модели сарадње у области привреде и други заједнички пројекти." (саопштење из Кабинета првог замјеника предсједавајућег Представничког дома Маринка Чаваре)

 

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу