MENI
16.3.2023

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara učestvovao na 26. Euroazijskom samitu u Istanbulu

"Prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara učestvovao je na 26. Euroazijskom samitu.

Samit, koji je u Istanbulu organizirala Fondacija za strateška društvena i ekonomska istraživanja "Marmara Group", okupio je veliki broj visokih zvaničnika, akademika, privrednika iz cijelog svijeta, koji su diskutirali o temi "Kraj nesporazuma i početak saradnje".

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBIH gospodin Čavara izlagao je na temu "Analiza polariziranog svijeta u svjetlu prve godine rata u Ukrajini".

U svom obraćanju gospodin Čavara je najprije iskazao saosjećanje i solidarnost sa turskim narodom, pogođenim razornim zemljotresom te istaknuo ulogu mnogobrojnih spasilačkih timova iz svijeta kao i iz BiH.

Osvrnuo se na svu tragičnost rusko - ukrajinskog rata, uključujući humanitarne, geopolitičke, ekonomske i druge posljedice, te istaknuo da početak ovog rata ujedno predstavlja početak bipolarnog odnosa u svijetu i uspostavljanja novog svjetskog poretka.

Svoje obraćanje gospodin Čavara zaključio je riječima: “Svi ratovi završavaju pregovorima i iz ratova nitko nije izašao samo kao pobjednik, ma koliko se neke bitke slavile, one su iza sebe uvijek ostavljale ljudske tragedije i patnju. Na nama je tražiti mirna rješenja za krize i njihova rješenja uistinu moraju biti plod razgovora i dogovora i sazrijevanja društvenih odnosa, a ne gorkih ratnih iskustava i pada ljudskih vrijednosti. Poštovani doktore Suver, vaše ekselencije, dame i gospodo, još jednom želim zahvaliti Vam na uspješnoj organizaciji i ovog Samita. Želim Vam dobro zdravlje i radujem se našim narednim susretima.”

Tokom Samita na niz sesija razmijenjena su stajališta, te dogovoreni modeli saradnje u oblasti privrede i drugi zajednički projekti." (saopćenje iz Kabineta prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Marinka Čavare)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću