MENI
20.1.2022

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić prisustvovao svečanosti primopredaje dužnosti komandanta EUFOR-a

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić prisustvovao je danas svečanosti primopredaje dužnosti komandanta EUFOR-a, koja je održana u bazi Butmir u Sarajevu.

Tokom ceremonije, kojoj su prisustvovali operativni komandant Evropske unije (EU) za operaciju “Althea” general pukovnik Brice Houdet, predstavnici međunarodne zajednice u BiH, kao i domaći politički zvaničnici, dosadašnji komandant general-major Alexander Platzer predao je dužnost general majoru Antonu Wesselyu.

Tokom svečanosti primopredaje dužnosti komandanta snaga EU za operaciju “Althea”, general Platzer kazao je da se u svom mandatu fokusirao na održavanje mira i stabilnosti, kao i na poboljšanje spremnosti da odgovore na bilo koje situacije. Također, pokušavao je, kako je kazao, održati vidljivost EUFOR-a širom zemlje. 

Zahvaljujući se vojnicima i kolegama na predanom radu u misiji, general Platzer istaknuo je činjenicu da oni dolaze iz 19 različitih zemalja i da izvanredno obavljaju svoj posao.

Kao najbitnije momente tokom obavljanja dužnosti komandanta EUFOR-a, izdvojio je vježbu "Brzi odgovor 21", te donaciju EU od deset miliona eura za deminerski bataljon Oružanih snaga BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću