MENI
23.11.2021.

Генерална секретарка ОЕБС-а и шефица Мисије ОЕБС-а у БиХ разговарале са члановима Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства БиХ

Чланови Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства БиХ разговарали су данас са генералном секретарком Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) Helgom Mariom Schmid и  шефицом Мисије ОЕБС-а у БиХ Kathleen Kavalec.

Госпођа Schmid изразила је забринутост због чињенице да због актуелне политичке кризе у БиХ Интерресорна група од које се очекује предлагање рјешења која ће унаприједити изборни процес у Босни и Херцеговини мјесецима не ради. Она је додала да су ОЕБС а посебно њена Канцеларија за демократске институције и људска права (ОДИХР) спемни пратити реализцију свих препорука којима ће изборни процес бити поспјешен, како у сфери промјена изборног законодавства, начина одабира избодних одбора, побољшања формирања бирачких спискова тако и у процесу бирања и демократског евидентирања изборних резултата.

Шефица Мисије ОЕБС-а Kathleen Kavalec нагласила је данас да су грађани изгубили повјерење у изборни процес и да треба учинити максималан напор да се таква ситуација промијени. Понудила је асистенцију у интензивном раду експерата који би резултирао жељеним демократским рјешењима.

Чланови Интерресорне радне групе изнијели су властита виђења проблема са којима се сусрећу у раду наглашавајући да су они само рефлексија политичких несугласица између кључних политичких актера и дубоке кризе у којој се налази Босна и Херцеговина. Они су истовремено указали да институције Босне и Херцеговине у којима би се требао водити дијалог и кроз њега донијети релаксирајућа рјешења тренутно не раде у пуном капацитету а тај нерад бројна питања па и изборно законодавство ставља у други план.

Генерална секретарка Schmid данас је исказала спремност да ОЕБС и даље подржава развој демокрартских процеса у Босни и Херцеговини а када је посриједи изборни процес нагласила је и могућност подршке увођењу нових технологија и помоћ у  одговарајућој обуци особља које би захваљујући тој технологији сервисирало транспарентније изборе. (крај) 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу