MENI
23.11.2021

Generalna sekretarka OSCE-a i šefica Misije OSCE-a u BiH razgovarale sa članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH

Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH razgovarali su danas sa generalnom sekretarkom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Helgom Mariom Schmid i  šeficom Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Gospođa Schmid izrazila je zabrinutost zbog činjenice da zbog aktuelne političke krize u BiH Interresorna grupa od koje se očekuje predlaganje rješenja koja će unaprijediti izborni proces u Bosni i Hercegovini mjesecima ne radi. Ona je dodala da su OSCE a posebno njen Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) spemni pratiti realizciju svih preporuka kojima će izborni proces biti pospješen, kako u sferi promjena izbornog zakonodavstva, načina odabira izbodnih odbora, poboljšanja formiranja biračkih spiskova tako i u procesu biranja i demokratskog evidentiranja izbornih rezultata.

Šefica Misije OSCE-a Kathleen Kavalec naglasila je danas da su građani izgubili povjerenje u izborni proces i da treba učiniti maksimalan napor da se takva situacija promijeni. Ponudila je asistenciju u intenzivnom radu eksperata koji bi rezultirao željenim demokratskim rješenjima.

Članovi Interresorne radne grupe iznijeli su vlastita viđenja problema sa kojima se susreću u radu naglašavajući da su oni samo refleksija političkih nesuglasica između ključnih političkih aktera i duboke krize u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina. Oni su istovremeno ukazali da institucije Bosne i Hercegovine u kojima bi se trebao voditi dijalog i kroz njega donijeti relaksirajuća rješenja trenutno ne rade u punom kapacitetu a taj nerad brojna pitanja pa i izborno zakonodavstvo stavlja u drugi plan.

Generalna sekretarka Schmid danas je iskazala spremnost da OSCE i dalje podržava razvoj demokrartskih procesa u Bosni i Hercegovini a kada je posrijedi izborni proces naglasila je i mogućnost podrške uvođenju novih tehnologija i pomoć u  odgovarajućoj obuci osoblja koje bi zahvaljujući toj tehnologiji servisiralo transparentnije izbore. (kraj)  

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću