MENI
23.11.2021.

Glavna tajnica OESS-a i šefica Misije OESS-a u BiH razgovarale sa članovima Interresorne radne skupine za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH

Članovi Interresorne radne skupine za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH razgovarali su danas sa glavnom tajnicom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Helgom Mariom Schmid i  šeficom Misije OESS-a u BiH Kathleen Kavalec.

Gospođa Schmid izrazila je zabrinutost zbog činjenice da zbog aktualne političke krize u BiH Interresorna skupina od koje se očekuje predlaganje rješenja koja će unaprijediti izborni proces u Bosni i Hercegovini mjesecima ne radi. Ona je dodala da su OESS a posebno njen Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) spemni pratiti realizciju svih preporuka kojima će izborni proces biti pospješen, kako u sferi promjena izbornog zakonodavstva, načina odabira izbodnih odbora, poboljšanja formiranja biračkih spiskova tako i u procesu biranja i demokratskog evidentiranja izbornih rezultata.

Šefica Misije OESS-a Kathleen Kavalec naglasila je danas da su građani izgubili povjerenje u izborni proces i da treba učiniti maksimalan napor da se takva situacija promijeni. Ponudila je asistenciju u intenzivnom radu eksperata koji bi rezultirao željenim demokratskim rješenjima.

Članovi Interresorne radne skupine iznijeli su vlastita viđenja problema sa kojima se susreću u radu naglašavajući da su oni samo refleksija političkih nesuglasica između ključnih političkih aktera i duboke krize u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina. Oni su istovremeno ukazali da institucije Bosne i Hercegovine u kojima bi se trebao voditi dijalog i kroz njega donijeti relaksirajuća rješenja trenutno ne rade u punom kapacitetu a taj nerad brojna pitanja pa i izborno zakonodavstvo stavlja u drugi plan.

Glavna tajnica Schmid danas je iskazala spremnost da OESS i dalje podržava razvoj demokrartskih procesa u Bosni i Hercegovini a kada je posrijedi izborni proces naglasila je i mogućnost potpore uvođenju novih tehnologija i pomoć u  odgovarajućoj obuci osoblja koje bi zahvaljujući toj tehnologiji servisiralo transparentnije izbore. (kraj)  

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću