MENI
23.11.2021.

Чланице Делегације ПСБиХ учествовале на састанку Парламентарног пленума Енергетске заједнице у Београду

Чланице Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарном пленуму Енергетске заједнице Марина Пендеш и Сњежана Новаковић – Бурсаћ учествовале су на састанку Парламентарног пленума Енергетске заједнице, који је данас одржан Београду.

У име Републике Србије, која ове године предсједава Енергетском заједницом, састанак је својим излагањем отворио предсједник Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић, који је истакао да његова земља предузима мјере да се придружи Европској унији у процесу енергетске транзиције.

У расправи о документу под називом „План пута за декарбонизацију Енергетске заједнице 2021. – 2027.“, предсједник Одбора за индустрију, истраживање и енергетику Европског парламента Cristian-Silviu Buşoi упознао је учеснике састанка са планом Европске уније да 2050. године постане карбонски неутрална.

О овој теми говорио је и генерални секретар Енергетске заједнице Janez Kopač, који је упозорио на обавезе које ће се наћи пред уговорним странама у погледу преузимања Пакета чисте енергије, како би се законодавство уговорних страна Енергетске заједнице ускладило са законодавством Европске уније. На састанку је представљена и Мапа пута за декарбонизацију, која предвиђа обавезе чланица Енергетске заједнице да прате процес зелене транзиције у Европској унији, те да раде на извршавању обавеза из Софијске декларације.

Члан Европског парламента Adam Jarubas представио је Механизам за прекогранично прилагођавање цијена угљеника, чија примјена се очекује од 2023. године.

У свом обраћању учесницима састанка, чланица Делегације ПСБиХ у Парламентарном пленуму Енергетске заједнице Марина Пендеш казала је да је свјесна да БиХ није испунила највећи дио својих обавеза, те најавила да ће се ангажовати како би видјела у чему се састоје кључни проблеми и шта је могуће учинити да се ствари промијене. Пендеш је замолила представнике Енергетске заједнице и институција Европске уније за разумијевање ситуације у БиХ, те затражила снажнију подршку Европске уније у процесу енергетске транзиције. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу