MENI
23.11.2021.

Članice Izaslanstva PSBiH sudjelovale na sastanku Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice u Beogradu

Članice Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnom plenumu Energetske zajednice Marina Pendeš i Snježana Novaković – Bursać sudjelovale su na sastanku Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice, koji je danas održan Beogradu.

U ime Republike Srbije, koja ove godine predsjedava Energetskom zajednicom, sastanak je svojim izlaganjem otvorio predsjednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine Republike Srbije Veroljub Arsić, koji je istaknuo da njegova zemlja poduzima mjere da se pridruži Europskoj uniji u procesu energetske tranzicije.

U raspravi o dokumentu pod nazivom „Plan puta za dekarbonizaciju Energetske zajednice 2021. – 2027.“, predsjednik Odbora za industriju, istraživanje i energetiku Europskog parlamenta Cristian-Silviu Buşoi upoznao je sudionike sastanka sa planom Europske unije da 2050. godine postane karbonski neutralna.

O ovoj temi govorio je i glavni tajnik Energetske zajednice Janez Kopač, koji je upozorio na obveze koje će se naći pred ugovornim stranama u pogledu preuzimanja Paketa čiste energije, kako bi se zakonodavstvo ugovornih strana Energetske zajednice uskladilo sa zakonodavstvom Europske unije. Na sastanku je predstavljena i Mapa puta za dekarbonizaciju, koja predviđa obveze članica Energetske zajednice da prate proces zelene tranzicije u Europskoj uniji, te da rade na izvršavanju obveza iz Sofijske deklaracije.

Član Europskog parlamenta Adam Jarubas predstavio je Mehanizam za prekogranično prilagođavanje cijena ugljika, čija primjena se očekuje od 2023. godine.

U svom obraćanju sudionicima sastanka, članica Izaslanstva PSBiH u Parlamentarnom plenumu Energetske zajednice Marina Pendeš kazala je da je svjesna da BiH nije ispunila najveći dio svojih obveza, te najavila da će se angažirati kako bi vidjela u čemu se sastoje ključni problemi i šta je moguće učiniti da se stvari promijene. Pendeš je zamolila predstavnike Energetske zajednice i institucija Europske unije za razumijevanje situacije u BiH, te zatražila snažniju potporu Europske unije u procesu energetske tranzicije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću