MENI
23.11.2021

Članice Delegacije PSBiH učestvovale na sastanku Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice u Beogradu

Članice Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnom plenumu Energetske zajednice Marina Pendeš i Snježana Novaković – Bursać učestvovale su na sastanku Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice, koji je danas održan Beogradu.

U ime Republike Srbije, koja ove godine predsjedava Energetskom zajednicom, sastanak je svojim izlaganjem otvorio predsjednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine Republike Srbije Veroljub Arsić, koji je istakao da njegova zemlja preduzima mjere da se pridruži Evropskoj uniji u procesu energetske tranzicije.

U raspravi o dokumentu pod nazivom „Plan puta za dekarbonizaciju Energetske zajednice 2021. – 2027.“, predsjednik Odbora za industriju, istraživanje i energetiku Evropskog parlamenta Cristian-Silviu Buşoi upoznao je učesnike sastanka sa planom Evropske unije da 2050. godine postane karbonski neutralna.

O ovoj temi govorio je i generalni sekretar Energetske zajednice Janez Kopač, koji je upozorio na obaveze koje će se naći pred ugovornim stranama u pogledu preuzimanja Paketa čiste energije, kako bi se zakonodavstvo ugovornih strana Energetske zajednice uskladilo sa zakonodavstvom Evropske unije. Na sastanku je predstavljena i Mapa puta za dekarbonizaciju, koja predviđa obaveze članica Energetske zajednice da prate proces zelene tranzicije u Evropskoj uniji, te da rade na izvršavanju obaveza iz Sofijske deklaracije.

Član Evropskog parlamenta Adam Jarubas predstavio je Mehanizam za prekogranično prilagođavanje cijena ugljika, čija primjena se očekuje od 2023. godine.

U svom obraćanju učesnicima sastanka, članica Delegacije PSBiH u Parlamentarnom plenumu Energetske zajednice Marina Pendeš kazala je da je svjesna da BiH nije ispunila najveći dio svojih obaveza, te najavila da će se angažovati kako bi vidjela u čemu se sastoje ključni problemi i šta je moguće učiniti da se stvari promijene. Pendeš je zamolila predstavnike Energetske zajednice i institucija Evropske unije za razumijevanje situacije u BiH, te zatražila snažniju podršku Evropske unije u procesu energetske tranzicije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću