MENI
14.7.2021.

Izaslanstvo Doma naroda razgovaralo s Izaslanstvom Regionalnog zastupničkog vijeća Republike Indonezije

Izaslanstvo Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), u kojoj su bili izaslanici Lazar Prodanović, Lidija Bradara, Marina Pendeš, Amir Fazlić i Munib Jusufović, razgovaralo je danas s Izaslanstvom Regionalnog zastupničkog vijeća Republike Indonezije, koje boravi u višednevnom radnom posjetu našoj zemlji.

Tijekom susreta razmijenjene su informacije o nadležnostima, sastavu, načinu rada i donošenja odluka u ova dva visoka državna doma, te razmotrene mogućnosti uspostavljanja intenzivnije međuparlamentarne suradnje dviju prijateljskih zemalja.

Gosti iz Indonezije naglasili su da Regionalno zastupničko vijeće, čiji se članovi biraju izravno iz 34 indonežanske regije, predstavlja pandan Domu naroda PSBiH, budući da ravnopravno sa zastupničkim tijelom razmatraju zakone i druge akte, poput državnog proračuna.

Pozivajući izaslanike Doma naroda PSBiH u uzvratni posjet, članovi Izaslanstva Regionalnog zastupničkog vijeća Republike Indonezije najavili su da će do kraja ove godine biti poslat prijedlog Memoranduma o suradnji između parlamenata dviju država, te izrazili nadu da će potpisivanje tog dokumenta unaprijediti bilateralnu suradnju i na političkom i na ekonomskom planu.

Posebna tema razgovora bila je mogućnost jačanja gospodarske suradnje, te povećanja obima vanjskotrgovinske razmjene, pri čemu je zajednički konstatirano da dvije zemlje mogu ostvariti strateško partnerstvo u otvaranju tržišta i omogućavanju bržeg ulaska roba i kapitala u Europsku uniju i jugoistočnu Aziju. Bilo je riječi i o potrebi jačanja suradnje u oblasti turizma, za šta je, kako je upozoreno, neophodno ukinuti vize za ulazak građana Indonezije u BiH. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću