MENI
14.7.2021.

Делегација Дома народа разговарала са Делегацијом Регионалног представничког савјета Републике Индонезије

Делегација Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ), у којој су били делегати Лазар Продановић, Лидија Брадара, Марина Пендеш, Амир Фазлић и Муниб Јусуфовић, разговарала је данас са Делегацијом Регионалног представничког савјета Републике Индонезије, која борави у вишедневној радној посјети нашој земљи.

Током сусрета размијењене су информације о надлежностима, саставу, начину рада и доношења одлука у ова два висока државна дома, те размотрене могућности успостављања интензивније међупарламентарне сарадње двије пријатељске земље.

Гости из Индонезије нагласили су да Регионални представнички савјет, чији се чланови бирају директно из 34 индонежанске регије, представља пандан Дому народа ПСБиХ, будући да равноправно са представничким тијелом разматрају законе и друге акте, попут државног буџета.

Позивајући делегате Дома народа ПСБиХ у узвратну посјету, чланови Делегације Регионалног представничког савјета Републике Индонезије најавили су да ће до краја ове године бити послат приједлог Меморандума о сарадњи између парламената двије државе, те изразили наду да ће потписивање тог документа унаприједити билатералну сарадњу и на политичком и на економском плану.

Посебна тема разговора била је могућност јачања привредне сарадње, те повећања обима спољнотрговинске размјене, при чему је заједнички констатовано да двије земље могу остварити стратешко партнерство у отварању тржишта и омогућавању бржег уласка роба и капитала у Европску унију и југоисточну Азију. Било је ријечи и о потреби јачања сарадње у области туризма, за шта је, како је упозорено, неопходно укинути визе за улазак грађана Индонезије у БиХ. (крај)

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу