MENI
14.7.2021

Delegacija Doma naroda razgovarala sa Delegacijom Regionalnog predstavničkog vijeća Republike Indonezije

Delegacija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), u kojoj su bili delegati Lazar Prodanović, Lidija Bradara, Marina Pendeš, Amir Fazlić i Munib Jusufović, razgovarala je danas sa Delegacijom Regionalnog predstavničkog vijeća Republike Indonezije, koja boravi u višednevnoj radnoj posjeti našoj zemlji.

Tokom susreta razmijenjene su informacije o nadležnostima, sastavu, načinu rada i donošenja odluka u ova dva visoka državna doma, te razmotrene mogućnosti uspostavljanja intenzivnije međuparlamentarne saradnje dvije prijateljske zemlje.

Gosti iz Indonezije naglasili su da Regionalno predstavničko vijeće, čiji se članovi biraju direktno iz 34 indonežanske regije, predstavlja pandan Domu naroda PSBiH, budući da ravnopravno sa predstavničkim tijelom razmatraju zakone i druge akte, poput državnog budžeta.

Pozivajući delegate Doma naroda PSBiH u uzvratnu posjetu, članovi Delegacije Regionalnog predstavničkog vijeća Republike Indonezije najavili su da će do kraja ove godine biti poslat prijedlog Memoranduma o saradnji između parlamenata dvije države, te izrazili nadu da će potpisivanje tog dokumenta unaprijediti bilateralnu saradnju i na političkom i na ekonomskom planu.

Posebna tema razgovora bila je mogućnost jačanja privredne saradnje, te povećanja obima vanjskotrgovinske razmjene, pri čemu je zajednički konstatirano da dvije zemlje mogu ostvariti strateško partnerstvo u otvaranju tržišta i omogućavanju bržeg ulaska roba i kapitala u Evropsku uniju i jugoistočnu Aziju. Bilo je riječi i o potrebi jačanja saradnje u oblasti turizma, za šta je, kako je upozoreno, neophodno ukinuti vize za ulazak građana Indonezije u BiH. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću