MENI
5.5.2021

Članovi kolegija oba doma PSBiH razgovarali sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlütom Çavuşoğluom, koji boravi u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji.

Tokom srdačnog i otvorenog razgovora, obostrano su istaknuti dobri i prijateljski odnosi dvije zemlje, te naglašena potreba da se oni nastave razvijati i na političkom, a posebno na ekonomskom planu.

Ministar Çavuşoğlu istakao je da se prijateljska Turska zalaže za jedinstvo Bosne i Hercegovine, te podvukao snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu, stabilnosti i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine. Također je naglasio da vlasti u Turskoj intenziviraju aktivnosti koje treba da dovedu do većeg prisustva i ulaganja turskih investitora u BiH. Prema riječima Çavuşoğlua, Turska je opredijeljena i za punu i što skoriju implementaciju bilateralnog sporazuma o saradnji u oblasti izgradnje infrastrukturnih projekata, uključujući posebno izgradnju auto – puta Sarajevo – Beograd. Istovremeno, ministar vanjskih poslova Turske najavio je i nastavak podrške njegove zemlje procesu vakcinacije i imunizacije građana Bosne i Hercegovine, kao i pomoć za prevazilaženje zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije virusa korona (COVID 19).

Članovi kolegija oba doma PSBiH posebno su se zahvalili ministru Çavuşoğluu na turskoj donaciji 40.000 vakcina protiv COVID-a 19, te izrazili uvjerenje da će u narednom periodu obje zemlje nastaviti da koriste benefite potpisanog sporazuma o slobodnoj trgovini i uvećati vanjskotrgovinsku razmjenu koja iznosi oko 600 miliona eura godišnje.

Prema ocjeni članova kolegija oba doma PSBiH, snažan podsticaj daljoj privrednoj saradnji dvije zemlje, te povezivanju i ekonomskom oporavku regiona bit će početak izgradnje auto – puta i brze ceste Sarajevo – Beograd.

Članovi rukovodstva oba parlamentarna doma informisali su ministra Çavuşoğlua o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, naglašavajući kako se u BiH, u ovoj predizbornoj godini, razgovara o cijelom nizu reformi, koje, kako je rečeno, treba da dovedu do izmjena izbornog zakonodavstva, kao i do jačanja vladavine prava, s ciljem uspostavljanja političke stabilnosti i ubrzanja procesa europskih integracija. S tim u vezi, naglašeno je kako BiH želi mir, stabilnost, dalji ekonomski razvoj, te jačanje unutrašnjeg i regionalnog dijaloga o svim otvorenim pitanjima.

Izražen je obostrani interes za jačanje trilateralnog dijaloga između BiH, Srbije i Turske, kao i između BiH, Hrvatske i Turske što bi, kako je ocijenjeno, dodatno doprinijelo jačanju političke i ekonomske saradnje u regionu.

Ministar Çavuşoğlu prenio je svojim domaćinima poseban pozdrav predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafe Şentopa, kao i poziv da se realizuje radi pandemije odgođena posjeta rukovodstva oba doma PSBiH Republici Turskoj. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću