MENI
5.5.2021.

Чланови колегијума оба дома ПСБиХ разговарали са министром иностраних послова Републике Турске

Чланови колегијума оба дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) разговарали су данас у Сарајеву с министром иностраних послова Републике Турске Mevlütom Çavuşoğluom, који борави у дводневној посјети нашој земљи.

Током срдачног и отвореног разговора, обострано су истакнути добри и пријатељски односи двије земље, те наглашена потреба да се они наставе развијати и на политичком, а посебно на економском плану.

Министар Çavuşoğlu истакао је да се пријатељска Турска залаже за јединство Босне и Херцеговине, те подвукао снажну подршку суверенитету, територијалном интегритету, стабилности и евроатлантском путу Босне и Херцеговине. Такође је нагласио да власти у Турској интензивирају активности које треба да доведу до већег присуства и улагања турских инвеститора у БиХ. Према ријечима Çavuşoğlua, Турска је опредијељена и за пуну и што скорију имплементацију билатералног споразума о сарадњи у области изградње инфраструктурних пројеката, укључујући посебно изградњу ауто – пута Сарајево – Београд. Истовремено, министар иностраних послова Турске најавио је и наставак подршке његове земље процесу вакцинације и имунизације грађана Босне и Херцеговине, као и помоћ за превазилажење здравствених и економских посљедица пандемије вируса корона (COVID 19).

Чланови колегијума оба дома ПСБиХ посебно су се захвалили министру Çavuşoğluu на турској донацији 40.000 вакцина против COVID-а 19, те изразили увјерење да ће у наредном периоду обје земље наставити да користе бенефите потписаног споразума о слободној трговини и увећати спољнотрговинску размјену која износи око 600 милиона евра годишње.

Према оцјени чланова колегијума оба дома ПСБиХ, снажан подстицај даљој привредној сарадњи двије земље, те повезивању и економском опоравку региона биће почетак изградње ауто – пута и брзе цесте Сарајево – Београд.

Чланови руководства оба парламентарна дома информисали су министра Çavuşoğlua о актуелној политичкој ситуацији у нашој земљи, наглашавајући како се у БиХ, у овој предизборној години, разговара о цијелом низу реформи, које, како је речено, треба да доведу до измјена изборног законодавства, као и до јачања владавине права, с циљем успостављања политичке стабилности и убрзања процеса европских интеграција. С тим у вези, наглашено је како БиХ жели мир, стабилност, даљи економски развој, те јачање унутрашњег и регионалног дијалога о свим отвореним питањима.

Изражен је обострани интерес за јачање трилатералног дијалога између БиХ, Србије и Турске, као и између БиХ, Хрватске и Турске што би, како је оцијењено, додатно допринијело јачању политичке и економске сарадње у региону.

Министар Çавуşоğлу пренио је својим домаћинима посебан поздрав предсједника Велике народне скупштине Републике Турске Mustafe Şentopa, као и позив да се реализује ради пандемије одгођена посјета руководства оба дома ПСБиХ Републици Турској. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу