MENI
5.5.2021.

Članovi kolegija obaju domova PSBiH razgovarali sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske

Članovi kolegija obaju domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlütom Çavuşoğluom, koji boravi u dvodnevnom posjetu našoj zemlji.

Tijekom srdačnog i otvorenog razgovora, obostrano su istaknuti dobri i prijateljski odnosi dvaju zemalja, te naglašena potreba da se oni nastave razvijati i na političkom, a posebno na ekonomskom planu.

Ministar Çavuşoğlu istakao je da se prijateljska Turska zalaže za jedinstvo Bosne i Hercegovine, te podvukao snažnu potporu suverenitetu, teritorijalnom integritetu, stabilnosti i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine. Također je naglasio da vlasti u Turskoj intenziviraju aktivnosti koje treba da dovedu do veće nazočnosti i ulaganja turskih investitora u BiH. Prema riječima Çavuşoğlua, Turska je opredijeljena i za punu i što skoriju implementaciju bilateralnog sporazuma o suradnji u području izgradnje infrastrukturnih projekata, uključujući posebno izgradnju auto – puta Sarajevo – Beograd. Istovremeno, ministar vanjskih poslova Turske najavio je i nastavak potpore njegove zemlje procesu vakcinacije i imunizacije građana Bosne i Hercegovine, kao i pomoć za prevazilaženje zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije virusa korona (COVID 19).

Članovi kolegija obaju domova PSBiH posebno su se zahvalili ministru Çavuşoğluu na turskoj donaciji 40.000 vakcina protiv COVID-a 19, te izrazili uvjerenje da će u narednom razdoblju obje zemlje nastaviti da koriste benefite potpisanog sporazuma o slobodnoj trgovini i uvećati vanjskotrgovinsku razmjenu koja iznosi oko 600 milijuna eura godišnje.

Prema ocjeni članova kolegija obaju domova PSBiH, snažan podsticaj daljnjoj gospodarskoj suradnji dvaju zemalja, te povezivanju i ekonomskom oporavku regiona bit će početak izgradnje auto – puta i brze ceste Sarajevo – Beograd.

Članovi rukovodstva obaju parlamentarnih domova informirali su ministra Çavuşoğlua o aktualnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, naglašavajući kako se u BiH, u ovoj predizbornoj godini, razgovara o cijelom nizu reformi, koje, kako je rečeno, treba da dovedu do izmjena izbornog zakonodavstva, kao i do jačanja vladavine prava, s ciljem uspostavljanja političke stabilnosti i ubrzanja procesa europskih integracija. S tim u svezi, naglašeno je kako BiH želi mir, stabilnost, daljnji ekonomski razvoj, te jačanje unutrašnjeg i regionalnog dijaloga o svim otvorenim pitanjima.

Izražen je obostrani interes za jačanje trilateralnog dijaloga između BiH, Srbije i Turske, kao i između BiH, Hrvatske i Turske što bi, kako je ocijenjeno, dodatno doprinijelo jačanju političke i ekonomske suradnje u regionu.

Ministar Çavuşoğlu prenio je svojim domaćinima poseban pozdrav predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafe Şentopa, kao i poziv da se realizuje radi pandemije odgođena posjeta rukovodstva obaju domova PSBiH Republici Turskoj. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću