MENI
29.7.2016

Štampan novi broj biltena Parlamentarne skupštine BiH


Novi broj „Parlamenta“, biltena Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) donosi najznačajnije aktuelnosti iz najviše zakonodavne institucije Bosne i Hercegovine za period od aprila do juna ove godine.

U biltenu je istaknuta vijest o bilateralnoj posjeti delegacije PSBiH Narodnoj Republici Kini. Kako se navodi, tokom petodnevne posjete delegacija PSBiH u kome su bili predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić, njegov zamjenik Safet Softić i delegatkinja Ljilja Zovko, razgovaralo je, između ostalog, sa predsjednikom Svekineskog narodnog kongresa Zhangom Dejiangom o ekonomskoj saradnji i aktivnoj ulozi koju BiH ima u okviru kineskog programa „16+1“ u regiji Centralne i Jugoistočne Evrope. Također, delegacija PSBiH, koja je u NR Kini boravila na poziv predsjednika Nacionalnog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije, susrela se i sa drugim najvišim zvaničnicima Kine i razgovaralo o mogućnostima intenzivnije privredne saradnje, uz ocjenu da prisustvo kineske ekonomije i investicija može donijeti stabilnost u regiji Jugoistočne Evrope.

„Parlament“ donosi izvještaj i o službenoj posjeti članova Kolegija Predstavničkog doma Mladena Bosića, Šefika Džaferovića i Borjane Krišto Parlamentu Poljske. Tom prilikom, oni su se susreli sa predsjednikom poljskog Sejma Stanislawom Karczewskim i razgovarali o mogućnostima za ostvarenje boljih veza dvije prijateljske zemlje na političkom i ekonomskom planu.

U novom broju biltena PSBiH navedeno je i to da su članovi kolegija oba doma PSBiH učestvovali na 14. konferenciji predsjednika parlamenata Jadransko – jonske inicijative, koja je održana u Splitu. U usvojenoj Zajedničkoj izjavi, između ostalog, naglašeno je da je saradnja u okviru Jadransko – jonske inicijative ključna za dalji razvoj mira, stabilnosti i blagostanja u ovom regionu, kao i za jačanje podrške državama kandidatkinjama za članstvo u Evropskoj uniji.

Čitaoci novog broja „Parlamenta“, mogu se upoznati i sa time da je u PSBiH održana Konferencija parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope, te da je PSBiH bila domaćin godišnjeg sastanka Parlamentarnog odbora Parlamentarne dimenzije Centralnoevropske inicijative (CEI) koji je bio posvećen radu na poboljšanju infrastrukture država članica CEI, s posebnim naglaskom na saobraćaj i energetiku.

U „Parlamentu“ je objavljen i intervju sa novoimenovanim sekretarom Zajedničke službe Sekretarijata PSBiH Kenanom Vehabovićem, o očekivanjima i ličnim prioritetima kada je riječ o rukovođenju Zajedničkom službom Sekretarijata PSBiH.

Novi bilten PSBiH donosi i informacije o redovnim zakonodavnim aktivnostima oba doma PSBiH, kao i o aktivnostima komisija i drugih radnih tijela PSBiH. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću