MENI
29.7.2016.

Штампан нови број билтена Парламентарне скупштине БиХ


Нови број „Парламента“, билтена Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) доноси најзначајније актуелности из највише законодавне институције Босне и Херцеговине за период од априла до јуна ове године.

У билтену је истакнута вијест о билатералној посјети делегације ПСБиХ Народној Републици Кини. Како се наводи, током петодневне посјете делегација ПСБиХ у коме су били предсједавајући Дома народа ПСБиХ Огњен Тадић, његов замјеник Сафет Софтић и делегаткиња Љиља Зовко, разговарало је, између осталог, са предсједником Свекинеског народног конгреса Zhangom Dejiangom о економској сарадњи и активној улози коју БиХ има у оквиру кинеског програма „16+1“ у регији Централне и Југоисточне Европе. Такође, делегација ПСБиХ, која је у НР Кини боравила на позив предсједника Националног комитета Свекинеске народне политичке консултативне конференције, сусрела се и са другим највишим званичницима Кине и разговарало о могућностима интензивније привредне сарадње, уз оцјену да присуство кинеске економије и инвестиција може донијети стабилност у регији Југоисточне Европе.

„Парламент“ доноси извјештај и о службеној посјети чланова Колегијума Представничког дома Младена Босића, Шефика Џаферовића и Борјане Кришто Парламенту Пољске. Том приликом, они су се сусрели са предсједником пољског Сејма Stanislawom Karczewskim и разговарали о могућностима за остварење бољих веза двије пријатељске земље на политичком и економском плану.

У новом броју билтена ПСБиХ наведено је и то да су чланови колегијума оба дома ПСБиХ учествовали на 14. конференцији предсједника парламената Јадранско – јонске иницијативе, која је одржана у Сплиту. У усвојеној Заједничкој изјави, између осталог, наглашено је да је сарадња у оквиру Јадранско – јонске иницијативе кључна за даљи развој мира, стабилности и благостања у овом региону, као и за јачање подршке државама кандидаткињама за чланство у Европској унији.

Читаоци новог броја „Парламента“, могу се упознати и са тиме да је у ПСБиХ одржана Конференција парламентарних комисија за европске интеграције земаља обухваћених процесом стабилизације и придруживања Југоисточне Европе, те да је ПСБиХ била домаћин годишњег састанка Парламентарног одбора Парламентарне димензије Централноевропске иницијативе (ЦЕИ) који је био посвећен раду на побољшању инфраструктуре држава чланица ЦЕИ, с посебним нагласком на саобраћај и енергетику.

У „Парламенту“ је објављен и интервју са новоименованим секретаром Заједничке службе Секретаријата ПСБиХ Кенаном Вехабовићем, о очекивањима и личним приоритетима када је ријеч о руковођењу Заједничком службом Секретаријата ПСБиХ.

Нови билтен ПСБиХ доноси и информације о редовним законодавним активностима оба дома ПСБиХ, као и о активностима комисија и других радних тијела ПСБиХ. (крај) 

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу