MENI
15.1.2010.

ЗАВРШЕНО ИСТРАЖИВАЊЕ НА ТЕМУ „ДРЖАВНА ПОМОЋ ФИНАНСИЈСКОМ СЕКТОРУ И ПРИВРЕДИ У ЊЕМАЧКОЈ, ФРАНЦУСКОЈ И ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ ТОКОМ ФИНАНСИЈСКЕ КРИЗЕ“



Протеклих дана Истраживачки сектор Секретаријата Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине завршио је истраживање на тему „Државна помоћ финансијском сектору и привреди у Њемачкој, Француској и Великој Британији током финансијске кризе“.
Тако су, након свеобухватног прикупљања материјала, приказани показатељи о буџету наведених земаља за 2010. годину с нагласком на помоћ коју пружају сектору финансија и привреде. С обзиром на посљедице изазване финансијском кризом, Њемачка је усвојила Закон о успостављању Фонда за стабилизацију финансијског тржишта, те доношењем низа одлука стимулисала и подржала економију своје земље. У вези с тим пружена је могућност кредитирања бизниса, осигурање нових радних мјеста као и подизање нивоа стручности радника, стимулисање иновација те других активности у циљу ублажавања посљедица свјетске кризе и опоравка домаће економије.
Према прикупљеним подацима може се видјети и које су облике помоћи извршне власти Њемачке, Велике Британије и Француске вршиле у циљу смањења ефикасности кризе. Између осталог се наводи, како је помоћ вршена путем гаранција кредита, директних грантова, ињекција капитала те других облика интервенција. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу