MENI
15.1.2010

ZAVRŠENO ISTRAŽIVANJE NA TEMU „DRŽAVNA POMOĆ FINANSIJSKOM SEKTORU I PRIVREDI U NJEMAČKOJ, FRANCUSKOJ I VELIKOJ BRITANIJI TOKOM FINANSIJSKE KRIZE“Proteklih dana Istraživački sektor Sekretarijata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine završio je istraživanje na temu „Državna pomoć finansijskom sektoru i privredi u Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji tokom finansijske krize“.
Tako su, nakon sveobuhvatnog prikupljanja materijala, prikazani pokazatelji o budžetu navedenih zemalja za 2010. godinu s naglaskom na pomoć koju pružaju sektoru finansija i privrede. S obzirom na posljedice izazvane finansijskom krizom, Njemačka je usvojila Zakon o uspostavljanju Fonda za stabilizaciju finansijskog tržišta, te donošenjem niza odluka stimulirala i podržala ekonomiju svoje zemlje. U vezi s tim pružena je mogućnost kreditiranja biznisa, osiguranje novih radnih mjesta kao i podizanje nivoa stručnosti radnika, stimuliranje inovacija te drugih aktivnosti u cilju ublažavanja posljedica svjetske krize i oporavka domaće ekonomije.
Prema prikupljenim podacima može se vidjeti i koje su oblike pomoći izvršne vlasti Njemačke, Velike Britanije i Francuske vršile u cilju smanjenja efikasnosti krize. Između ostalog se navodi, kako je pomoć vršena putem garancija kredita, direktnih grantova, injekcija kapitala te drugih oblika intervencija. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću