MENI
27.5.2024.

Чланови Делегације ПСБиХ у ПСНАТО-а учествовали на пленарном засједању ПСНАТО-а у Софији

Предсједавајући Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарној скупштини НАТО-а (ПСНАТО) Кемал Адемовић и замјеник предсједавајућег Делегације Обрен Петровић учествовали су данас на пленарном засједању ПСНАТО-а које је одржано у Софији, Република Бугарска.

На овом засједању усвојена је Декларација о обликовању НАТО-а за будуће генерације на самиту у Вашингтону, која потврђује савезништво као камен темељац европске и сјеверноамеричке безбједности, изражава задовољство чланством Шведске и потврђује пуну подршку Украјини, Грузији и Босни и Херцеговини на путу ка чланству.

Усвојеним измјенама и допунама Пословника ПСНАТО-а, формално је потврђен кандидатски статус Босне и Херцеговине, Грузије и Молдавије унутар Парламентарне скупштине НАТО-а, који са собом носи и уведени нови статус, те привилегије тих земаља попут проширења броја чланова делегација земаља кандидата (повећање с постојећа три на пет чланова Делегације ПСБиХ), већих привилегија учешћа на сједницама ПСНАТО-а и одбора ПСНАТО-а, овлаштења попут подношења амандмана на скупштинске документе и ширег учешћа на будућим догађајима у организацији ПСНАТО-а.

Засједање је поздравним говором отворио предсједник ПСНАТО-а Michael Szczerba, који је истакао нужност хитне помоћи Украјини, а што се, како је рекао, огледа и кроз усвојену Декларацију подршке ПСНАТО-а Украјини у текућем сукобу с Русијом.

Предсједник ПСНАТО-а нагласио је и важност борбе против хибридних начина ратовања, а посебно против дезинформација у данашњем, технолошки напредном времену. Поздравио је придруживање Шведске НАТО-у и прво учешће на засједању ПСНАТО-а као пуноправне чланице.

Генерални секретар НАТО-а Jens Stoltenberg у свом говору нагласио је да је основни циљ НАТО-а очување мира. У сусрет 75. годишњици НАТО-а, Stoltenberg је нагласио да НАТО успјешно ради на очувању мира и да за све то вријеме није било ни једног оружаног напада на земљу чланицу.

Посебно је истакнут број од 20 земаља које издвајају више од 2% БДП-а за сегмент одбране, најављено успостављање Центра за демократску отпорност у сједишту НАТО-а, али и неиспуњена обећања за помоћ Украјини од стране земаља чланица. Наглашена је и важност земаља НАТО партнера у времену политике отворених врата Организације, како у регији Западног Балкана, тако у Африци и земљама Залива. (крај) 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу