MENI
27.5.2024.

Članovi Izaslanstva PSBiH u PSNATO-a sudjelovali na plenarnom zasjedanju PSNATO-a u Sofiji

Predsjedatelj Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Kemal Ademović i zamjenik predsjedatelja Izaslanstva Obren Petrović sudjelovali su danas na plenarnom zasjedanju PSNATO-a koje je održano u Sofiji, Republika Bugarska.

Na ovom zasjedanju usvojena je Deklaracija o oblikovanju NATO-a za buduće generacije na samitu u Washingtonu, koja potvrđuje savezništvo kao kamen temeljac europske i sjevernoameričke sigurnosti, izražava zadovoljstvo članstvom Švedske i potvrđuje punu potporu Ukrajini, Gruziji i Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu.

Usvojenim izmjenama i dopunama Poslovnika PSNATO-a, formalno je potvrđen kandidatski status Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije unutar Parlamentarne skupštine NATO-a, koji sa sobom nosi i uvedeni novi status, te privilegije tih zemalja poput proširenja broja članova izaslanstava zemalja kandidata (povećanje s postojeća tri na pet članova Izaslanstva PSBiH), većih privilegija sudjelovanja na sjednicama PSNATO-a i odbora PSNATO-a, ovlašćenja poput podnošenja amandmana na skupštinske dokumente i šireg sudjelovanja na budućim događajima u organizaciji PSNATO-a.

Zasjedanje je pozdravnim govorom otvorio predsjednik PSNATO-a Michael Szczerba, koji je istaknuo nužnost hitne pomoći Ukrajini, a što se, kako je rekao, ogleda i kroz usvojenu Deklaraciju potpore PSNATO-a Ukrajini u tekućem sukobu s Rusijom.

Predsjednik PSNATO-a naglasio je i važnost borbe protiv hibridnih načina ratovanja, a posebno protiv dezinformacija u današnjem, tehnološki naprednom vremenu. Pozdravio je pridruživanje Švedske NATO-u i prvo sudjelovanje na zasjedanju PSNATO-a kao punopravne članice.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u svom govoru naglasio je da je temeljni cilj NATO-a očuvanje mira. U susret 75. obljetnici NATO-a, Stoltenberg je naglasio da NATO uspješno radi na očuvanju mira i da za sve to vrijeme nije bilo ni jednog oružanog napada na zemlju članicu.

Posebno je istaknut broj od 20 zemalja koje izdvajaju više od 2% BDP-a za segment obrane, najavljenu uspostavu Centra za demokratsku otpornost u sjedištu NATO-a, ali i neispunjena obećanja za pomoć Ukrajini od strane zemalja članica. Naglašena je i važnost zemalja NATO partnera u vremenu politike otvorenih vrata Organizacije, kako u regiji Zapadnog Balkana, tako u Africi i zemljama Zaliva. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću