MENI
25.5.2024.

Чланови Делегације ПСБиХ у ПСНАТО-а учествују на прољетном засједању ПСНАТО-а у Софији

Предсједавајући Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарној скупштини НАТО-а (ПСНАТО) Кемал Адемовић и замјеник предсједавајућег Делегације Обрен Петровић учествују на прољетном засједању ПСНАТО-а које се одржава у Софији, Република Бугарска.

Први дан отворен је сједницама Одбора за економију и безбједност, Одбора за науку и технологију, те Одбора за одбрану и безбједност ПСНАТО-а, а на којем се разматра и прелиминарни нацрт извјештаја „Западни Балкан: Обновљени безбједносни изазови на прагу НАТО-а“, извјестиоца лорда Marka Lancastera из Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске, а у оквиру чега су чланови Делегације ПСБиХ активно учествовали.

Чланови Делегације одржали су и радни састанак с генералном секретарком ПСНАТО-а Ruxandrom Popa, током којег су се осврнули на испуњене закључке с претходног састанка у погледу организовања Rose-Roth семинара и одржаног догађаја Сјеверноатлантског савјета у Сарајеву. Такође, посјета Бриселу Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПСБиХ оцијењена је успјешном и примјером добре праксе која се, како је казано, у будућности треба наставити.

Госпођа Popa рекла је како ПСНАТО-а препознаје Босну и Херцеговину као земљу сарадницу, те управо из тог разлога, а што је најавио и предсједник ПСНАТО-а Michal Szczerba, разматрано је унапређење статуса и повећање броја чланова Делегације ПСБиХ. Наглашено је да посвећеност ПСНАТО-а Босни и Херцеговини, те регији Западног Балкана показују и извјештаји који су на дневном реду одбора. Састанак је закључен разговором о предстојећим активностима ПСНАТО-а, као и најавом идућег прољетног засједања у Дејтону, САД, које ће, како је речено, и самим мјестом одржавања, бити посвећено обиљежавању годишњице потписивања Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу