MENI
25.5.2024.

Članovi Izaslanstva PSBiH u PSNATO-a sudjeluju na proljetnom zasjedanju PSNATO-a u Sofiji

Predsjedatelj Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Kemal Ademović i zamjenik predsjedatelja Izaslanstva Obren Petrović sudjeluju na proljetnom zasjedanju PSNATO-a koje se održava u Sofiji, Republika Bugarska.

Prvi dan otvoren je sjednicama Odbora za ekonomiju i sigurnost, Odbora za znanost i tehnologiju, te Odbora za obranu i sigurnost PSNATO-a, a na kojem se razmatra i preliminarni nacrt izvješća „Zapadni Balkan: Obnovljeni sigurnosni izazovi na pragu NATO-a“, izvjestitelja lorda Marka Lancastera iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, a u okviru čega su članovi Izaslanstva PSBiH aktivno sudjelovali.

Članovi Izaslanstva održali su i radni sastanak s glavnom tajnicom PSNATO-a Ruxandrom Popa, tijekom kojeg su se osvrnuli na ispunjene zaključke s prethodnog sastanka u pogledu organiziranja Rose-Roth seminara i održanog događaja Sjevernoatlantskog vijeća u Sarajevu. Također, posjet Bruxellesu Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost PSBiH ocijenjen je uspješnim i primjerom dobre prakse koja se, kako je kazano, u budućnosti treba nastaviti.

Gospođa Popa rekla je kako PSNATO-a prepoznaje Bosnu i Hercegovinu kao zemlju suradnicu, te upravo iz tog razloga, a što je najavio i predsjednik PSNATO-a Michal Szczerba, razmatrano je unaprjeđenje statusa i povećanje broja članova Izaslanstva PSBiH. Naglašeno je da posvećenost PSNATO-a Bosni i Hercegovini, te regiji Zapadnog Balkana pokazuju i izvješća koji su na dnevnom redu odbora. Sastanak je zaključen razgovorom o predstojećim aktivnostima PSNATO-a, kao i najavom idućeg proljetnog zasjedanja u Daytonu, SAD, koje će, kako je rečeno, i samim mjestom održavanja, biti posvećeno obilježavanju obljetnice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću