MENI
23.5.2024.

Делегација Парламентарне скупштине БиХ учествовала у Бечу на састанку Парламентарног пленума Енергетске заједнице

Предсједавајући Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Сафет Софтић и замјеница предсједавајућег Комисије Марина Пендеш учествовали су на састанку Парламентарног пленума Енергетске заједнице, који је данас, под предсједавањем Босне и Херцеговине, одржан у Бечу.

У свом обраћању учесницима Парламентарног форума Енергетске заједнице госпођа Пендеш, у својству копредсједавајуће Форумом, казала је како Европска унија (ЕУ) убрзано ради на реализацији обавеза предвиђених Зеленом агендом. Према ријечима госпође Пендеш, иако 2050. година изгледа далеко, остварење климатске неутралности је толико амбициозан циљ да нема ни најмање времена за губљење.

Подсјетивши на чињеницу да су све уговорне стране у Енергетској заједници у статусу кандидата за чланство у ЕУ, госпођа Пендеш подвукла је да се све мјере које ЕУ доноси у оквиру испуњавања обавеза из Зелене агенде односе и на Босну и Херцеговину и друге потписнице Уговора о Енергетској заједници.

„Свјесни смо да се ни досадашње провођење обавеза из Уговора о Енергетској заједници није одвијало у складу са предвиђеним роковима. А долазе нам нове обавезе са захтјевима за радикалним промјенама у нашим економијама. Видјели смо колико је захтјеван процес израде националних планова за климу и енергију (NECP), а можемо само претпоставити колико ће бити захтјевна њихова имплементација. Искрено се надам да ће Босна и Херцеговина испоштовати предвиђени рок и до краја јуна ове године доставити финални NECP до 2030. године“, казала је госпођа Пендеш и честитала Сјеверној Македонији и Албанији, које су посао у вези са усвајањем NECP већ завршиле.

У уводном обраћању госпођа Пендеш упозорила је да ће достизање климатске неутралности изазвати радикалне промјене у економије, те додала како је неопходно да у читав процес максимално буду укључени сви актери друштва, па тиме и парламенти. С тим у вези, казала је госпођа Пендеш, Парламентарни пленум Енергетске заједнице јесте прилика да се размијене мишљења о томе како на најбољи начин парламенти могу дати доприонос не само усвајању NECP него и провођењу Националног плана.

Госпођа Пендеш поздравила је усвајање Плана раста, као инструмента за подршку кључним реформама у земљама Западног Балкана у наредне четири године. Информисала је учеснике да је Савјет министара БиХ прихватио листу реформи које ће Босна и Херцеговина кандидовати за подршку у оквиру Плана раста за Западни Балкан, те да су, у оквиру листе реформи, значајни пројекти у оквиру зелене транзиције, посебно имплементација NECP, успостављање система трговања емисијама, обновљиви извори енергије, те енергетска ефикасност смањења загађења ваздуха. 

Учесницима се обратио и директор Секретаријата Енергетске заједнице и копредсједавајући Парламентарног форума Artur Lorkowski, који је посебно истакао потребу спајања тржишта електричне енергије, као једног од предуслова да извоз електричне енергије у ЕУ буде изузет од CBAM (опорезивања угљеника). Lorkowski

је упозорио да су рокови за овај посао или истекли или јако кратки, те најавио да ће ово питање бити тема наредног неформалног састанка Министарског савјета Енергетске заједнице у Бањалуци 3. јула ове године. Такође је казао да се очекује да чланице Енергетске заједнице преузму и конкретне обавезе након званичног састанка Министарског савјета у децембру ове године. Лоркоwски је апеловао на уговорне стране да што прије усвоје своје интегрисане енергетске и климатске планове, који би, како је рекао, били подржани одговарајућом легислативом и буџетом.

Учесници Парламентарног пленума дискутовали су, у одвојеним сесијама, о унапређењу зелене транзиције – оснаживању националних оквира за ефикасну имплементацију националних енергетских и климатских планова (NECP), као и о убрзању процеса интеграције у Европску унију (ЕУ) у свјетлу значаја усклађености са Уговором о енергетској заједници. Такође су разговарали о значају поштовања обавеза из Уговора о Енергетској заједници, којим је уговорним странама понуђено постепено увођење на европска енергетска тржишта након потпуног усклађивања са правним тековинама ЕУ. Наглашено је да непоштивање обавеза из Уговора о Енергетској заједници може имати негативан утицај на оцјену ЕУ о напретку, као и то да би правовремена, свеобухватна и исправна транспозиција могла убрзати процес европских интеграција држава потписница Уговора о Енергетској заједници. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу