MENI
23.5.2024.

Izaslanstvo Parlamentarne skupštine BiH sudjelovalo u Beču na sastanku Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice

Predsjedatelj Povjerenstva za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i veze Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić i zamjenica predsjedatelja Povjerenstva Marina Pendeš sudjelovali su na sastanku Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice, koji je danas, pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine, održan u Beču.

U svom obraćanju sudionicima Parlamentarnog foruma Energetske zajednice gospođa Pendeš, u svojstvu kopredsjedateljice Forumom, kazala je kako Europska unija (EU) ubrzano radi na realizaciji obveza predviđenih Zelenom agendom. Prema riječima gospođe Pendeš, iako 2050. godina izgleda daleko, ostvarenje klimatske neutralnosti je toliko ambiciozan cilj da nema ni najmanje vremena za gubljenje.

Podsjetivši na činjenicu da su sve ugovorne strane u Energetskoj zajednici u statusu kandidata za članstvo u EU, gospođa Pendeš podvukla je da se sve mjere koje EU donosi u okviru ispunjavanja obveza iz Zelene agende odnose i na Bosnu i Hercegovinu i druge potpisnice Ugovora o Energetskoj zajednici.

„Svjesni smo da se ni dosadašnja provedba obveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici nije odvijalo sukladno predviđenim rokovima. A dolaze nam nove obveze sa zahtjevima za radikalnim promjenama u našim ekonomijama. Vidjeli smo koliko je zahtjevan proces izradbe nacionalnih planova za klimu i energiju (NECP), a možemo samo pretpostaviti koliko će biti zahtjevna njihova implementacija. Iskreno se nadam da će Bosna i Hercegovina ispoštivati predviđeni rok i do kraja lipnja ove godine dostaviti finalni NECP do 2030. godine“, kazala je gospođa Pendeš i čestitala Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, koje su posao u svezi sa usvajanjem NECP već završile.

U uvodnom obraćanju gospođa Pendeš upozorila je da će dostizanje klimatske neutralnosti izazvati radikalne promjene u ekonomije, te dodala kako je neophodno da u čitav proces maksimalno budu uključeni svi akteri društva, pa time i parlamenti. S tim u svezi, kazala je gospođa Pendeš, Parlamentarni plenum Energetske zajednice jeste prigoda da se razmijene mišljenja o tome kako na najbolji način parlamenti mogu dati doprionos ne samo usvajanju NECP nego i provedbi Nacionalnog plana.

Gospođa Pendeš pozdravila je usvajanje Plana rasta, kao instrumenta za potporu ključnim reformama u zemljama Zapadnog Balkana u naredne četiri godine. Informirala je sudionike da je Vijeće ministara BiH prihvatio listu reformi koje će Bosna i Hercegovina kandidirati za potporu u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan, te da su, u okviru liste reformi, značajni projekti u okviru zelene tranzicije, posebno implementacija NECP, uspostava sustava trgovanja emisijama, obnovljivi izvori energije, te energetska učinkoviotost smanjenja zagađenja zraka. 

Sudionicima se obratio i ravnatelj Tajništva Energetske zajednice i kopredsjedatelj Parlamentarnog foruma Artur Lorkowski, koji je posebno istaknuo potrebu spajanja tržišta električne energije, kao jednog od preduvjeta da izvoz električne energije u EU bude izuzet od CBAM (oporezivanja ugljik). Lorkowski je upozorio da su rokovi za ovaj posao ili istekli ili jako kratki, te najavio da će ovo pitanje biti tema narednog neformalnog sastanka Ministarskog vijeća Energetske zajednice u Banjaluci 3. lipnja ove godine. Također je kazao da se očekuje da članice Energetske zajednice preuzmu i konkretne obveze nakon zvaničnog sastanka Ministarskog vijeća u prosincu ove godine. Lorkowski je apelirao na ugovorne strane da što prije usvoje svoje integrirane energetske i klimatske planove, koji bi, kako je rekao, bili podržani odgovarajućom legislativom i proračunom.

Sudionici Parlamentarnog plenuma diskutirali su, u odvojenim sesijama, o unaprjeđenju zelene tranzicije – osnaživanju nacionalnih okvira za učinkovitu implementaciju nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP), kao i o ubrzanju procesa integracije u Europsku uniju (EU) u svjetlu značaja usklađenosti sa Ugovorom o energetskoj zajednici. Također su razgovarali o značaju poštivanja obveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici, kojim je ugovornim stranama ponuđeno postepeno uvođenje na europska energetska tržišta nakon potpunog usklađivanja sa pravnim tekovinama EU. Naglašeno je da nepoštivanje obveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici može imati negativan utjecaj na ocjenu EU o napretku, kao i to da bi pravovremena, sveobuhvatna i ispravna transpozicija mogla ubrzati proces europskih integracija država potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću