MENI
23.5.2023.

Члан Делегације ПСБиХ у ПДЦЕИ Предраг Кожул учествовао на састанку Парламентарног одбора ПДЦЕИ у Kišinjevu

Посланик у Представничком дому и члан Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарној димензији Централноевропске иницијативе (ПДЦЕИ) Предраг Кожул учествовао је на састанку Парламентарног одбора ПДЦЕИ, који је, у организацији Парламента Републике Молдавије, одржан у Kišinjevu.

У свом обраћању на тему „Енергетска безбједност у државама чланицама ЦЕИ након избијања агресорског рата Русије против Украјине“, Кожул је учеснике састанка упознао са чињеницом да БиХ у задњих неколико мјесеци предузима озбиљне кораке с циљем стварања услова за диверсификацију набавке гаса.

У току су законске и техничке процедуре за двије нове плинске интерконекције, рекао је Кожул и посебно истакао значај јужне интерконекције која би југ БиХ повезала са хрватским гасовом и отворила могућност да БиХ приступи отвореним тржиштима за снабдијевање гасом.

Према ријечима Кожула, БиХ је не само независна кад је ријеч о снабдијевању електричном енергијом него је та енергија и извозни производ наше земље. БиХ је, казао је Кожул, досегла више од 43 процента производње електричне енергије из обновљивих извора, али и даље има велико учешће производње електричне енергије од фосилних горива, због чега има сложен и специфичан однос са Енергетском заједницом, као и прихваћене веома тешке обавезе из Уговора о приступању Енергетској заједници које мора да испуни.

Кожул је нагласио да кандидатски статус, који је БиХ додијељен у децембру прошле године представља вјетар у леђа свим институцијама БиХ, којима, како је рекао, предстоји врло озбиљан посао и прихваћене обавезе у вези са доношењем закона и одлука којима ће наше законодавство бити усклађено са законодавством Европске уније.

У заједничкој изјави, која је усвојена на крају састанка, учесници су потврдили значај регионалне сарадње унутарЦЕИ-ја, засноване на свеобухватном приступу и равноправној основи у билатералним и мултилатералним механизмима као инструментима за рјешавање свеобухватних или хитних проблема, укључујући енергетску безбједност у региону и промовисање европског пута земаља кандидаткиња. Учесници састанка у заједничкој изјави нагласили су да су спремни да уложе заједничке напоре у циљу интензивирања сарадње унутар платформе ПДЦЕИ, али и изван ње, укључујући консолидацију регионалне и европске енергетске безбједности и наставак пројекта европских интеграција земаља кандидаткиња. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу