MENI
23.5.2023.

Član Izaslanstva PSBiH u PDSEI Predrag Kožul sudjelovao na sastanku Parlamentarnog odbora PDSEI u Kišinjevu

Zastupnik u Zastupničkom domu i član Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative (PDSEI) Predrag Kožul sudjelovao je na sastanku Parlamentarnog odbora PDSEI, koji je, u organizaciji Parlamenta Republike Moldavije, održan u Kišinjevu.

U svom obraćanju na temu „Energetska sigurnost u državama članicama SEI nakon izbijanja agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine“, Kožul je sudionike sastanka upoznao sa činjenicom da BiH u zadnjih nekoliko mjeseci poduzima ozbiljne korake s ciljem stvaranja uvjeta za diversifikaciju nabavke plina.

U tijeku su zakonske i tehničke procedure za dvije nove plinske interkonekcije, rekao je Kožul i posebno istakao značaj južne interkonekcije koja bi jug BiH povezala sa hrvatskim plinovodom i otvorila mogućnost da BiH pristupi otvorenim tržištima za snabdijevanje plinom.

Prema riječima Kožula, BiH je ne samo nezavisna kad je riječ o snabdijevanju električnom energijom nego je ta energija i izvozni proizvod naše zemlje. BiH je, kazao je Kožul, dosegla više od 43 procenta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, ali i dalje ima veliko učešće proizvodnje električne energije od fosilnih goriva, zbog čega ima složen i specifičan odnos sa Energetskom zajednicom, kao i prihvaćene veoma teške obveze iz Ugovora o pristupanju Energetskoj zajednici koje mora da ispuni.

Kožul je naglasio da kandidatski status, koji je BiH dodijeljen u prosincu prošle godine predstavlja vjetar u leđa svim institucijama BiH, kojima, kako je rekao, predstoji vrlo ozbiljan posao i prihvaćene obveze u svezi sa donošenjem zakona i odluka kojima će naše zakonodavstvo biti usklađeno sa zakonodavstvom Europske unije.

U zajedničkoj izjavi, koja je usvojena na kraju sastanka, sudionici su potvrdili značaj regionalne suradnje unutarSEI-ja, zasnovane na sveobuhvatnom pristupu i ravnopravnoj osnovi u bilateralnim i multilateralnim mehanizmima kao instrumentima za rješavanje sveobuhvatnih ili hitnih problema, uključujući energetsku sigurnost u regiji i promoviranje europskog puta zemalja kandidatkinja. Sudionici sastanka u zajedničkoj izjavi naglasili su da su spremni da ulože zajedničke napore u cilju intenziviranja suradnje unutar platforme PDSEI, ali i izvan nje, uključujući konsolidaciju regionalne i europske energetske sigurnosti i nastavak projekta europskih integracija zemalja kandidatkinja. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću