MENI
20.3.2023.

Одржана 5. сједница Представничког дома ПСБиХ

На 5. сједници Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) није прихваћено негативно мишљење Уставноправне комисије о Приједлогу закона о допуни Кривичног закона Босне и Херцеговине, којег су, у првом читању, предложили посланици Милан Дуновић, Златан Бегић и Влатко Главаш. У складу с Пословником Дома, Уставноправна комисија задужена је да достави ново мишљење о овом Приједлогу закона.

Након што по други пут није прихваћено негативно мишљење Уставноправне комисије о Приједлогу закона о допунама Закона о спорту у Босни и Херцеговини, чији је предлагач посланик Денис Звиздић, Дом је обуставио законодавни поступак о овом Приједлогу закона.

Представнички дом није усвојио у првом читању Приједлог закона о измјени Закона о застави Босне и Херцеговине, чији је предлагач посланик Денис Звиздић.

Дом је усвојио Извјештај о извршеној ревизији учинка о теми: „Набавка и функционалност личних докумената“, чији је подносилац Канцеларија за ревизију институција БиХ.

Усвојен је и Извјештај о извршеној ревизији учинка на тему: „Управљање трошковима фиксне и мобилне телефоније у институцијама БиХ, чији је подносилац Канцеларија за ревизију институција БиХ.

Предсједавајући Представничког дома ПСБиХ др Денис Звиздић обавијестио је посланике да је Колегијум Дома постигао сагласност о Годишњем извјештају из области пољопривреде, исхране и руралног развоја за БиХ за 2020. годину, чиме се овај документ, чији је подносилац Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, сматра усвојеним у Представничком дому.

Дом је усвојио закључак којим тражи од предсједавајуће Савјета министара БиХ да, у сарадњи с Министарством спољне трговине и економских односа, у року од 30 дана организује састанак с предсједницима влада ентитета и Брчко Дистрикта БиХ, те надлежним министрима за пољопривреду и министрима за финансије ради усаглашавања и коначног успостављања модела IPARD оперативне структуре у БиХ.

На усаглашавање Колегијуму Дома, ради непостојања ентитетске већине, упућен је  Приједлог резолуције о праву на слободу изражавања у Босни и Херцеговини у складу са европским стандардима, чији су предлагачи посланици Аида Баручија, Сабина Ћудић, Рејхана Дервишевић, Јасмин Имамовић, Миа Карамехић Абазовић, Предраг Којовић, Саша Магазиновић, Албин Муслић, Нихад Омеровић, Ермина Салкичевић Диздаревић и Денис Звиздић.

Дом је дао сагласност за ратификацију:

  • Уговора о зајму (GrCF2 W2 E2– Трамвајска пруга Илиџа – Храсница) између Босне и Херцеговине и Европске банке за обнову и развој,
  • Споразума о финансирању годишњег акционог програма за Босну и Херцеговину за 2021. годину између Европске уније коју представља Европска комисија и Босне и Херцеговине коју представља Дирекција за европске интеграције Савјета министара БиХ,
  • Споразума између Европске уније, с једне стране, и Босне и Херцеговине, с друге стране, о учествовању Босне и Херцеговине у Механизму Уније за цивилну заштиту,
  • Меморандума о разумијевању и сарадњи на реализацији инфраструктурних пројеката између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Црне Горе,
  • Споразума између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Савезне Републике Њемачке о прихватању пројеката техничке сарадње за 2016. годину. 

На усаглашавање Колегијуму Дома, ради непостојања ентитетске већине, упућено је давање сагласности за ратификацију Споразума о безбједносној сарадњи између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Републике Турске. (крај)

 

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу