MENI
20.3.2023.

Održana 5. sjednica Zastupničkog doma PSBiH

Na 5. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nije prihvaćeno negativno mišljenje Ustavnopravnog povjerenstva o Prijedlogu zakona o dopuni Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, kojeg su, u prvom čitanju, predložili zastupnici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš. Sukladno Poslovniku Doma, Ustavnopravno povjerenstvo zaduženo je da dostavi novo mišljenje o ovom Prijedlogu zakona.

Nakon što po drugi put nije prihvaćeno negativno mišljenje Ustavnopravnog povjerenstva o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagatelj zastupnik Denis Zvizdić, Dom je obustavio zakonodavni postupak o ovom Prijedlogu zakona.

Zastupnički dom nije usvojio u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj zastupnik Denis Zvizdić.

Dom je usvojio Izvješće o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Nabava i funkcionalnost osobnih isprava“, čiji je podnositelj Ured za reviziju institucija BiH.

Usvojeno je i Izvješće o izvršenoj reviziji učinka na temu: „Upravljanje troškovima fiksne i mobilne telefonije u institucijama BiH, čiji je podnositelj Ured za reviziju institucija BiH.

Predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić obavijestio je zastupnike da je Kolegij Doma postigao suglasnost o Godišnjem izvješću iz područja poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja za BiH za 2020. godinu, čime se ovaj dokument, čiji je podnositelj Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, smatra usvojenim u Zastupničkom domu.

Dom je usvojio zaključak kojim traži od predsjedateljice Vijeća ministara BiH da, u suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u roku od 30 dana organira sastanak s predsjednicima vlada entiteta i Brčko Distrikta BiH, te nadležnim ministrima za poljoprivredu i ministrima za financije radi usuglašavanja i konačnog uspostavljanja modela IPARD operativne strukture u BiH.

Na usuglašavanje Kolegiju Doma, radi nepostojanja entitetske većine, upućen je  Prijedlog rezolucije o pravu na slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini sukladno europskim standardima, čiji su predlagatelji zastupnici Aida Baručija, Sabina Ćudić, Rejhana Dervišević, Jasmin Imamović, Mia Karamehić Abazović, Predrag Kojović, Saša Magazinović, Albin Muslić, Nihad Omerović, Ermina Salkičević Dizdarević i Denis Zvizdić.

Dom je dao suglasnost za ratifikaciju:

  • Ugovora o zajmu (GrCF2 W2 E2 – Tramvajska pruga Ilidža – Hrasnica) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj,
  • Sporazuma o financiranju godišnjeg akcijskog programa za Bosnu i Hercegovinu za 2021. godinu između Europske unije koju zastupa Europska komisija i Bosne i Hercegovine koju predstavlja Direkcija za europske integracije Vijeća ministara BiH,
  • Sporazuma između Europske unije, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu,
  • Memoranduma o razumijevanju i suradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore,
  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke o prihvaćanju projekata tehničke suradnje za 2016. godinu.  

Na usuglašavanje Kolegiju Doma, radi nepostojanja entitetske većine, upućeno je davanje suglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o sigurnosnoj suradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću