MENI
13.1.2022

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić primio u nastupnu posjetu ambasadora Republike Slovenije u BiH

"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Republike Slovenije u BiH Damijana Sedara.

Razgovarali su o saradnji dvije države i istaknuli da su bilateralni odnosi dobri, te da postoje velike mogućnosti za njihovo dalje unapređenje, posebno u oblasti ekonomske saradnje.

Predsjedavajući Zvizdić upoznao je ambasadora Sedara sa aktuelnom političkom situacijom u BiH. Istaknuo je da je politička situacija vrlo složena i da je već duži vremenski period prisutna jednostrana antiustavna blokada rada institucija BiH koja se negativno održava na integracijske i stabilizacijske procese, kao i na sve građane BiH. Naglasio je da je nužno deblokirati rad državnih institucija i buduće aktivnosti usmjeriti na stabiliziranje stanja, EU i NATO integracije i ekonomski razvoj kako bi svi građani živjeli i radili u miru.

Ambasador Sedar rekao je da Slovenija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Posebno je naglasio podršku koju Slovenija pruža BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu. Predsjedavajući Zvizdić s tim u vezi rekao je da su to dva najvažnija vanjskopolitička cilja i da je to u interesu i BiH i Evropske unije.

Razgovarali su i o parlamentarnoj saradnji i složili su se da postoji prostor za njeno intenziviranje. Naglasili su da je u narednom periodu neophodno organizirati susrete parlamentaraca, kao i grupa prijateljstva BiH i Slovenije kako bi se ukazalo na značaj i ulogu parlamenata u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Na kraju sastanka, predsjedavajući Zvizdić poželio je ambasadoru Sedaru uspjeh u diplomatskoj misiji u našoj zemlji." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću