MENI
18.6.2021.

Саопштење предсједавајућег Заједничке комисије за људска права Лазара Продановића поводом Свјетског дана избјеглица

Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Лазар Продановић поводом 20. јуна, Свјетског дана избјеглица, упутио је саопштење за јавност, које у цјелости преносимо:

„Одлуком Генералне скупштине Уједињених нација из децембра 2000. године, у цијелом свијету 20. јун обиљежава се као Свјетски дан избјеглица. Тај дан представља прилику да се укаже на тежак положај више од 80 милиона људи на планети који су изашли из својих домова, бјежећи од ратова, насиља, прогона, гажења основних људских права, али и од сиромаштва, глади, те посљедица климатских промјена.

Упркос краткотрајном предаху изазваном пандемијом вируса корона, свијет се и данас суочава са посљедицама мигрантске кризе, којом су посебно погођене државе са такозване балканске руте, међу којима је и Босна и Херцеговина. Са становишта људских права институције Босне и Херцеговине и нижих нивоа власти суочене су са потребом да се тим људима, посебно најрањивијим категоријама међу њима, пружи адекватна подршка и помоћ. Шире гледано, међутим, јасно је да Босна и Херцеговина, али и све земље овог региона, без снажније подршке Европске уније нису и неће бити у стању да саме рјешавају овај проблем.

Свјетски дан избјеглица прилика је да се упути и снажна подршка свим институцијама у Босни и Херцеговини и на нижим нивоима власти које се баве питањем повратка избјеглица и обезбјеђивањем њихових права на имовину и живот достојан човјека. Заједничка комисија за људска права Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, у оквиру својих надлежности, јесте и биће партнер тим институцијама у свим активностима које су усмјерене на остваривање и заштиту људских права која гарантују Устав БиХ, анекс 7. Општег оквирног споразума за мир у БиХ и законски прописи који регулишу ову област.“, каже се у саопштењу за јавност предсједавајућег Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Лазара Продановића поводом 20. јуна, Свјетског дана избјеглица. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу