MENI
18.6.2021.

Чланови Делегације ПСБиХ у ПССЕ учествоваће на трећем дијелу редовног годишњег засједања ПССЕ

Чланови Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарној скупштини Савјета Европе (ПССЕ) учествоваће на трећем дијелу редовног годишњег засједања ПССЕ, које ће се, у хибридном формату (могућност директног или online учешћа), одржати од 21. до 24. јуна ове године.

Уз редовне извјештаје о активностима Бироа и Сталног комитета ПССЕ, те извјештаје посматрачких мисија о парламентарним изборима у Бугарској и Албанији, учесници љетног засједања ПССЕ расправљаће и о транспарентности и регулативи донација поличким странкама и изборним кампањама од страних донатора, те гласати о резолуцији и препорукама извјестилаца на ову тему.

Како је најављено, током засједања биће одржан и панел на високом нивоу на тему „Конвенција Савјета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и   породичног насиља (Истанбулска конвенција): 10 година послије“.

Кад је ријеч о актуелним темама, парламентарци ће расправљати о потреби за ефикасним механизмом солидарности између европских држава како би се ублажио миграциони притисак на државе на првој линији. Биће саслушани и извјештаји, те обављено гласање о резолуцијама и препорукама о темама које се односе на посљедице пандемије вируса корона (COVID- 19). Биће ријечи о COVID пропусницама и сертификатима у свјетлу заштите основних људских права, о превазилажењу социоекономске кризе проузроковане пандемијом COVID-19, као и о утицају пандемије на права дјеце.

Предсједавајући Комитета министара Савјета Европе и министар иностраних послова Мађарске Peter Szijjarto презентоваће саопштење Комитета министара, о чему ће се такође водити расправа.

Биће расправљано и о томе требају ли политичари бити процесуирани за изјаве које дају током вршења мандата, као и о медијским слободама, јавном повјерењу и праву људи да знају.

Једна од тема расправе биће и положај кримских Татара, а биће саслушан и извјештај на тему борбе против афрофобије у Европи. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу