MENI
18.6.2021.

Članovi Izaslanstva PSBiH u PSVE sudjelovat će na trećem dijelu redovitog godišnjeg zasjedanja PSVE

Članovi Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) sudjelovat na trećem dijelu redovitog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje će se, u hibridnom formatu (mogućnost izravnog ili online sudjelovanja), održati od 21. do 24. lipnja ove godine.

Uz redovita izvješća o aktivnostima Biroa i Stalnog komiteta PSVE, te izvješća promatračkih misija o parlamentarnim izborima u Bugarskoj i Albaniji, sudionici ljetnog zasjedanja PSVE raspravljat će i o transparentnosti i regulativi donacija poličkim strankama i izbornim kampanjama od stranih donatora, te glasovati o rezoluciji i preporukama izvjestitelja na ovu temu.

Kako je najavljeno, tijekom zasjedanja bit će održan i panel na visokoj razini na temu „Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i   obiteljskog nasilja (Istanbulska konvencija): 10 godina poslije“.

Kad je riječ o aktualnim temama, parlamentarci će raspravljati o potrebi za učinkovitim mehanizmom solidarnosti između europskih država kako bi se ublažio migracijski pritisak na države na prvoj liniji. Bit će saslušana i izvješća, te obavljeno glasovanje o rezolucijama i preporukama o temama koje se odnose na posljedice pandemije virusa korona (COVID- 19). Bit će riječi o COVID propusnicama i certifikatima u svjetlu zaštite osnovnih ljudskih prava, o prevazilaženju socioekonomske krize prouzrokovane pandemijom COVID-19, kao i o uticaju pandemije na prava djece.

Predsjedatelj Komiteta ministara Vijeća Europe i ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto prezentovat će saopćenje Komiteta ministara, o čemu će se također voditi rasprava.

Bit će raspravljano i o tome trebaju li političari biti procesuirani za izjave koje daju tijekom vršenja mandata, kao i o medijskim slobodama, javnom povjerenju i pravu ljudi da znaju.

Jedna od tema rasprave bit će i položaj krimskih Tatara, a bit će saslušano i izvješće na temu borbe protiv afrofobije u Europi. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću