MENI
17.6.2021.

Одржана 32. сједница Привремене истражне комисије Представничког дома за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ

На 32. сједници Привремене истражне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ обављена су саслушања предсједника Основног суда Брчко Дистрикта БиХ Јадранка Грчевића, те пензионисаног запосленика Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ и првог предсједника Синдиката УИО БиХ Мехмедалије Осмића.

На почетку свједочења, судија Грчевић указао је на то да не располаже конкретним чињеницама и параметрима како би елаборирао комплетно стање у бх. правосуђу, већ се осврнуо на стање у Основном суду Брчко Дистрикта БиХ, у којем тренутно обнаша функцију предсједника.

Наглашавајући да је укидањем института истражног судије отежан посао тужиоцима, нарочито, како је казао, у почетној фази истраге тешких кривичних дјела, судија Грчевић се, између осталог, заложио за већу ангажираност како истражних тако и додатних судија, уколико буџет то дозвољава, као и за избор релевантних судских вјештака у правосудним поступцима.

У свом свједочењу судија Грчевић заложио се за то да тужиоци бирају тужиоце и да судије бирају судије, те указао на важност суђења у разумном року, као и давање права оштећеној страни да настави кривично гоњење уколико не дође до подизања оптужнице.

Одоговарајући на питања чланова Комисије, судија Грчевић је рекао да подржава ограничење мандата главних тужилаца и предсједника судова, али је упозорио и на, како је рекао, недостатак квалитетних кадрова када је ријеч о мањим судовима.

Говорећи о раду ЦМС система, судија Грчевић презентирао је начин на који овај систем функционира и ко њиме управља, те говорио о конкретним случајевима изузећа судија и додјељивању предмета мимо система. Грчевић је позвао чланове Привремене истражне комисије да посјете Основни суд у Брчко Дистрикту БиХ, како би се непосредно увјерили у рад ове институције, те евентуално обавили разговор са запосленицима.

У свједочењу пред Привременом истражном комисијом пензионисани запосленик УИО БиХ и први предсједник Синдиката УИО БиХ Мехмедалија Осмић стање у бх. правосуђу оцијенио је веома лошим, те упозорио на то да, како је навео, комплетна политичка ситуација у држави не омогућава поправљање таквог стања у правосудним институцијама БиХ.

Осмић је детаљно говорио о искуствима у дугогодишњем раду у УИО БиХ, истрагама у којима је учествовао, те о активностима у Синдикату Управе. Посебно се осврнуо на истраге које су вођене у случајевима криминала и корупције унутар УИО БиХ, те упозорио на то да те истраге нису обухватиле одређени број лица за које је, како је рекао, увјерен да су директно или индиректно умијешана у незаконите радње.

На захтјев чланова Комисије, Осмић је избјегавао да говори о конкретним предметима, те лицима против којих се води поступак пред судовима у БиХ. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу