MENI
17.6.2021.

Održana 32. sjednica Privremenog istražnog povjerenstva Zastupničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH

Na 32. sjednici Privremenog istražnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH obavljena su saslušanja predsjednika Osnovnog suda Brčko Distrikta BiH Jadranka Grčevića, te umirovljenog zaposlenika Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH i prvog predsjednika Sindikata UNO BiH Mehmedalije Osmića.

Na početku svjedočenja, sudija Grčević ukazao je na to da ne raspolaže konkretnim činjenicama i parametrima kako bi elaborirao kompletno stanje u bh. pravosuđu, već se osvrnuo na stanje u Osnovnom sudu Brčko Distrikta BiH, u kojem trenutno obnaša funkciju predsjednika.

Naglašavajući da je ukidanjem instituta istražnog sudije otežan posao tužiteljima, naročito, kako je kazao, u početnoj fazi istrage teških kaznenih djela, sudija Grčević se, između ostalog, založio za veću angažiranost kako istražnih tako i dodatnih sudija, ukoliko proračun to dozvoljava, kao i za izbor relevantnih sudskih vještaka u pravosudnim postupcima.

U svom svjedočenju sudija Grčević založio se za to da tužitelji biraju tužitelje i da sudije biraju sudije, te ukazao na važnost suđenja u razumnom roku, kao i davanje prava oštećenoj strani da nastavi kazneno gonjenje ukoliko ne dođe do podizanja optužnice.

Odogovarajući na pitanja članova Povjerenstva, sudija Grčević je rekao da podržava ograničenje mandata glavnih tužitelja i predsjednika sudova, ali je upozorio i na, kako je rekao, nedostatak kvalitetnih kadrova kada je riječ o manjim sudovima.

Govoreći o radu CMS sustava, sudija Grčević prezentirao je način na koji ovaj sustav funkcionira i tko njime upravlja, te govorio o konkretnim slučajevima izuzeća sudija i dodjeljivanju predmeta mimo sustava. Grčević je pozvao članove Privremenog istražnog povjerenstva da posjete Osnovni sud u Brčko Distriktu BiH, kako bi se neposredno uvjerili u rad ove institucije, te eventualno obavili razgovor sa zaposlenicima.

U svjedočenju pred Privremenim istražnim povjerenstvom umirovljeni zaposlenik UNO BiH i prvi predsjednik Sindikata UNO BiH Mehmedalija Osmić stanje u bh. pravosuđu ocijenio je veoma lošim, te upozorio na to da, kako je naveo, kompletna politička situacija u državi ne omogućava popravljanje takvog stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Osmić je detaljno govorio o iskustvima u dugogodišnjem radu u UNO BiH, istragama u kojima je sudjelovao, te o aktivnostima u Sindikatu Uprave. Posebno se osvrnuo na istrage koje su vođene u slučajevima kriminala i korupcije unutar UNO BiH, te upozorio na to da te istrage nisu obuhvatile određeni broj osoba za koje je, kako je rekao, uvjeren da su izravno ili neizravno umiješana u nezakonite radnje.

Na zahtjev članova Povjerenstva, Osmić je izbjegavao da govori o konkretnim predmetima, te osobama protiv kojih se vodi postupak pred sudovima u BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću