MENI
2.3.2021.

Одржана 17. сједница Уставноправне комисије Дома народа

На 17. сједници Уставноправне комисије Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) подржан је, у другој комисијској фази, уз шест усвојених амандмана, Приједлог закона о привременим мјерама у раду правосудних и других органа Босне и Херцеговине за вријеме стања природне или друге несреће на територији Босне и Херцеговине, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Комисија није подржала делегатску иницијативу Златка Милетића која гласи: „Сагледавајући укупно стање у БиХ и залагање свих здраствених радника у спречавању посљедица изазваних пандемијом COVID-а 19, посебно са аспекта услова под којим раде особе запослене у здравству, а имајући у виду могуће посљедице генералног штрајка (законит штрајк од 22. 12. 2020. год.) здравствених радника на подручју Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК) по становништво истог, узрокованих немаром и небригом Владе ХНК и ресорног Министарства здравства, рада и социјалне заштите, непотписивањем већ годину и по дана Колективног уговора са Синдикатом здравствених дјелатника ХНК, захтијевам да се потхитно изједначи статус здравствених радника у ХНК са статусом истих радника у другим кантонима у Федерацији, превасходно у Кантону Сарајево, те на тај начин створе нормални услови за рад здравствених радника, али и квалитетна здравствена заштита становништва. Такође, захтијевам од Владе ХНК да уколико неће, не жели, или не може да потпише наведени Колективни уговор из било којих разлога, да ме обавијесте о разлозима, с обзиром на то да се ради о очигледној дискриминацији здравствених радника у ХНК, како бих могао у складу са својим овластима предузети друге мјере заштите истих путем надлежних институција. Ову прилику желим да искористим и да јавно честитам свим здравственим радницима у цијелој БиХ на несебичном залагању и надљудским напорима које улажу да помогну босанскохерцеговачком становништву у борби против пандемије COVID-а 19.“

Примајући к знању позив на Конференцију поводом обиљежавања Међународног дана жена, о теми: „Равноправност полова након 2020. године: Оснаживање жена и изградња безбједног окружења“, упућен од Министарства за људска права и избјеглице БиХ - Агенције за равноправност полова БиХ, чланови Комисије одлучили су да испред Уставноправне комисије Дома народа ПСБиХ на Конференцији учествује делегат Асим Сарајлић. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу